Kubu na Vánoce dělá mnoho z nás. Já však pocházím z rodiny, kde se na Štědrý den nedělal. Protože ale velmi často vařím ze špaldových krup a mám ráda pohanku, sušené houby i česnek, usoudila jsem, že to pro mne vůbec není špatné jídlo. Na Štědrý den k obědu vaříme sice tradiční slovenskou kapustici (se švestkama a maďarskou čabajkou) – to jako vyprošťovák z přeslazení při pečení cukroví. Nicméně například 23. prosince toto jídlo bodlo úplně stejně dobře…
Ingredience:
- 3 hrsti sušených hub (hříbky)
- 1 hrst sučených shiitake
- mléko na namočení hub
- 200 g špaldových krup (kernotto)
- 100 g pohankových krup
- hrst opláchnutých mořských řas (Arame nebo Hijiki)
- 3 lžíce sádla + trocha na vymazání pekáčku
- sůl
- 2 velké cibule, najemno nakrájené
- 5 stroužků česneku, prolisovaných
- mletý pepř
- 3 lžíce majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
1. Houby na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte (shiitake jsem měla krájené, ale pokud máte celé, povařte je a nakrájejte); kroupy propláchněte vodou. Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. Podle návodu na obalu přilijte vodu, osolte a kroupy uvařte doměkka.
2. Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, řasy, kmín a asi pět minut duste. Směs zamíchejte k uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a zapékejte ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut na 180 stupňů v horkovzdušné troubě.