Kubu na Vánoce dělá mnoho z nás. Já však pocházím z rodiny, kde se na Štědrý den nedělal. Protože ale velmi často vařím ze špaldových krup a mám ráda pohanku, sušené houby i česnek, usoudila jsem, že to pro mne vůbec není špatné jídlo. Na Štědrý den k obědu vaříme sice tradiční slovenskou kapustici (se švestkama a maďarskou čabajkou) – to jako vyprošťovák z přeslazení při pečení cukroví. Nicméně například 23. prosince toto jídlo bodlo úplně stejně dobře…
Ingredience:
  • 3 hrsti sušených hub (hříbky)
  • 1 hrst sučených shiitake
  • mléko na namočení hub
  • 200 g špaldových krup (kernotto)
  • 100 g pohankových krup
  • hrst opláchnutých mořských řas (Arame nebo Hijiki)
  • 3 lžíce sádla + trocha na vymazání pekáčku
  • sůl
  • 2 velké cibule, najemno nakrájené
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • mletý pepř
  • 3 lžíce majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu

16

1. Houby na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte (shiitake jsem měla krájené, ale pokud máte celé, povařte je a nakrájejte); kroupy propláchněte vodou. Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. Podle návodu na obalu přilijte vodu, osolte a kroupy uvařte doměkka.

2. Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, řasy, kmín a asi pět minut duste. Směs zamíchejte k uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a zapékejte ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut na 180 stupňů v horkovzdušné troubě.