Pomazánka typu “vyběhni na zahradu, natrhej, co ti padne do oka, nasekej najemno, otevři lednici a najdi něco, do čeho to zamícháš”:-)
Jako základ: máslo, lučinu, pomazánkové máslo, žervé, tvaroh
Bylinky: Mladé lístky pampelišek, jemné mladé jarní lístky bršlice, celé rostliny ptačince žabince (má aromatickou jakoby ořechovou chuť, kvetoucí rostliny mohou být hořké, je dobré ho předem ochutnat), mladé lístky nebo rostlinky kopřiv (kopřivy spaříme), nať z ředkviček, můžeme přidat pažitku, petrželku, meduňku, dobromysl nebo prostě to, co zrovna na zahradě roste a na co máme chuť. Vše zelené nasekáme na velmi jemno a smícháme se základovou surovinou. Dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem, ale třeba i česnekem, podle chuti.
Namazané chlebíčky můžeme ozdobit např. květy sedmikrásek.
Bylinky: Mladé lístky pampelišek, jemné mladé jarní lístky bršlice, celé rostliny ptačince žabince (má aromatickou jakoby ořechovou chuť, kvetoucí rostliny mohou být hořké, je dobré ho předem ochutnat), mladé lístky nebo rostlinky kopřiv (kopřivy spaříme), nať z ředkviček, můžeme přidat pažitku, petrželku, meduňku, dobromysl nebo prostě to, co zrovna na zahradě roste a na co máme chuť. Vše zelené nasekáme na velmi jemno a smícháme se základovou surovinou. Dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem, ale třeba i česnekem, podle chuti.
Namazané chlebíčky můžeme ozdobit např. květy sedmikrásek.
Bylinkovou pomazánku připravuji poměrně často prostě z toho, co je zrovna na zahrádce v růstu. Výtečné jsou křehké listy ředkviček, štiplavé listy lichořeřišnice, listy pohanky (jsou navíc velmi cenným zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní systém – proti kornatění cév), cibulová nať, listy rokety seté atd.
V Německu jsem se naučila báječnou zálivku na salát, kterou připravuji podobně jako pomazánku, akorát místo lučiny přidám hodně citronové šťávy, sůl a cukr. Základní verze je: kopr, hodně meduňky a 1 stroužek česneku. Zálivka se dá ozvláštnit ještě trochou sezamových semínek.
Dobrou chuť:-)