Klasickou kulatou ošatku na chléb už máme, ale hledala jsem ošatku oválnou, aby z chleba byly hezky malé krajíčky pro naše děti. A také zejména proto, že máme rádi z kváskového chleba kůrky:)
Dlouho jsem váhala, jakou ošatku vyberu, nakonec mě zaujala ošatka s plátýnkem. Nevěděla jsem, jak moc praktické to na pečení bude a na internetu jsem k tomu moc informací nenašla. Tak jsem se rozhodla riskovat. Ostatně plátýnko jde vždy vyndat.
Ošatka je ručně pletená ze silnějšího proutí a jsou v ní mezírky, čímž chléb uvnitř hezky dýchá.
Plátýnko jsem si velmi oblíbila hned od začátku, mnohem lépe se vymaže moukou než ošatka, nikde nic neopadává, protože mouka se vetře do látky a v ní drží, stačí tak jen mírná vrstva mouky, tím pádem chléb není moc moučný na povrchu, co nám vyhovuje.
Po vykynutí se chléb z ošatky jednoduše vyklopí. Když se sem tam stane, že na malém místě těsto ulpí na plátýnku, tak stačí těsto nechat úplně zaschnout a odloupnout. Čištění ošatky tak bude za odměnu, bude stačit občas plátýnko přeprat, ošatka samotná zůstává používáním netknutá. A když se vám po letech plátýnko nebude už zdát, stačí ušít z kousku látky nové.
Chléb z ní je tvarem něco mezi chlebem a bagetou, což nám vyhovuje, na svačiny do školy ideální.
Těsta do ošatky dávám stejně jako do kulaté. Recept na kváskový chléb najdete zde.