Sezonní zelenina zapečená pod smetanovou krustou – výborné jídlo pro letní dny!
Verze pro ty, kteří nemusí mít v každém jídlo maso jako jsem třeba já:)
1. Nakrájíme na kostičky sezonní zeleninu, kterou máme po ruce (cuketu, lilek, papriku, rajčata), přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli (červenou, šalotku nebo i bílou). Pekla jsem z poměru 3 malé cuketky, jeden malý lilek, 4 papriky, 4 velké šalotky, 4 velká masitá rajčata.
1
2. Přidáme celé stroužky česneku. Obyčejného česneku tak 10 stroužků. Použila jsem čerstvý mladý český česnek a řeknu vám, to je síla!:) Zapomněli jsme skoro, jak chutná česnek. Stačilo nakrojit a brečela jsem jak malá, intenzivní česneková chuť a aroma. Prodává se ve většine supermarketů, ledaskoho možná omámí cena, ale stojí to za to! Jedna menší palička spolehlivě ovoněla velký pekáč musaky. Stroužky je třeba vyloupnout ze slupky, která je tuhá.
2
3. Přidáme bylinky. Ideálně čerstvé. Použila jsem oregano, yzop a estragon, jen drhnuté lístky, neposekané.
3
4. Vše promícháme, osolíme a opepříme (na toto velké množství jsem použila 3 lžičky soli, pro nás, co máme radši slanější jídlo, by to chtělo 4, takto to bylo dost decentní:)
5. Zakápneme kvalitním olejem a pečeme do měkka při 180 stupních s horkovzduchem (pokud nemáme, tak stupně přidáme).
6. Připravíme si smetanový přeliv. Smícháme cca 200g smetanového řeckého jogurtu nebo zakysané smetany, 2 vajíčka a cca 200 g sýru feta nebo balkánského sýra. Osolíme a opepříme.
7. Měkkou zeleninu zalijeme rajčatovou passatou, cca 200 – 400 ml. Vršek poklademe smetanovou krustou a pečeme dozlatova:)
8. Nejlepší je s pečivem nebo jen tak, ale podávat se dá i s bramborem nebo rýží:)