Vyrobte si vlastní čokoládu z kakového másla a nepraženého kakaa. Dětem určitě budou zářit očička. Až tak, že ji vyrábíme každý týden:)
Děláme čokoládu hořkou, mléčnou i bílou.
Než se do čokolády pustíte, tak budete potřebovat výbavu:
Kvalitní suroviny – já jesm nakoupila v Čokoládovně Troubelice.
Určitě budete potřebovat kakaové máslo, kakaový prášek (použila jsem 10/12) a pro výrobu hořké čokolády i kakaovou hmotu. Možná by se z kakaové hmoty dala vyrobit i mléčná čokoláda, ale zatím jsem nezkoušela, kakaová hmota totiž došla:)))
Dále pak sušené mléko (použila jsem plnotučné určené pro cukrářské výrobky – koupila jsem v Bille, kvalitní obdobu v biokvalitě jsem zatím neobjevila, pokud o ní víte, tak budu ráda za pomoc).
Sladidlo – třitinovou šťávu nebo datlový sirup (ten přidávám ale jen do hořké čokolády), myslím si, že by šla čokoláda sladit dobře i medem, musím vyzkoušet. Použít lze také běžný cukr, pak doporučuji moučkový.
Do mléčné a bílé čokolády používám ještě trochu emulgátoru sojového lecitinu – lze vynechat (měl by napomoci lepšímu spojení přísad).
A pak se mi zatím nepodařilo vyrobit ucházející konzistentní mléčnou čokoládu bez použití ztuženého tuku (u mléčné a bílé čokolády dělá problém zřejmě cukr, který se nedokáže dobře rozpustit a v čokoládě tak zůstanou trochu krystalky – na to dopředu upozorňuji, zatím se mi nepodařilo je pokořit, třeba na to finta je – tedy určitě je, jen jsem na ni zatím nepřišla. Když jsem zkoušela čokoládu ze 100% kakaového másla, tak se při rozlomení nebo ukousnutí úplně drolila, přidání ztuženého tuku konzistenci výrazně vylepší).
Dále je třeba teploměr (já používám tento s klipem, který mám na sýry, je skvělý), miska a hrnec na vodní lázeň a větší skeněná nebo keramická nádoba na rychlé zchlazení čokolády (správně se má chladit čokoláda na mramoru, máte-li, určitě použijte), stěrka, metlička, mixér…
A v neposlední řadě formičky na čokoládu (silikonová forma je hodně měkká, aby z ní šly dobře vyndavat). Mám více forem, jednu z běžných domácích potřeb, ta je úžasně měkká, ale nemá k sobě držák (takový rámeček, na který se forma postaví), a tak se s ní hůře manipuluje – doporučuji formičky bez rámečku do mrazáku přesouvat na prkénku nebo jiné rovné pevné podložce. Dále mám formy od Tescomy, které mají držík a dají se skládat na sebe, velmi, velmi praktické pro ty, co nemají nekonečně velký mrazák. Krásný výběr moc hezkých vzorů formiček jsem našla zde. Chystám se někdy nějakou ještě pro zpestření pro děti objednat. Ale myslím, že nemají bohužel ony držáčky:(
Pro výrobu čokolády v množství, kdy se s tím má cenu patlat, budete potřebovat alespoň 3 formy.
Přehledný soupis všeho o výrobě domácí čokolády najdete na této stránce – doporučuji k prostudování, čerpala jsem z ní.
První se trochu namotivujeme:)
Tak a teď do práce:
MLÉČNÁ ČOKOLÁDA:
80 g kakaového másla
20 g ztuženého tuku
100 g sladidla (třtinová šťáva, moučkový cukr, další jsem nezkoušela)
40 g kakaového prášku
40g sušeného mléka
Sojový lecitin (dává se v poměru 0,2 – 0,3 % – cca 0,8 g)
BÍLÁ ČOKOLÁDA:
80 g kakaového másla
20 g ztuženého tuku
100 g sladidla ((řtinová šťáva, moučkový cukr, další jsem nezkoušela)
40 g sušeného mléka
sojový lecitin
HOŘKOSLADKÁČOKOLÁDA:
180 g kakaového másla
20 g ztuženého tuku
100 g kakaového prášku
50 g sladidla
HOŘKÁ ČOKOLÁDA:
100 g kakaové hmoty
50 g kakaového másla
2-3 lžíce kakaového prášku
2 lžíce sirupu (dávám datlový)
lze přidat špetku soli a pár kapek vanilkové esence
(Hořkou čokoládu jsem zkoušela i s kokosovým tukem, ale je hodně měkká a musí se uchovávat v lednici, na chuť je ale výtečná a chutná mi více jak ta jen z kakaového másla, dávala jsem půl na půl nebo 30 kakaového másla a 20 kokosáku).
Ve vodní lázni rozpustíme tuk.
U hořké čokoldáy rozkouštíme tuk dohromady s kakaovou hmotou.
Umixujeme cukr (mixuji ve vysokorychlostním mixéru třtinovou šťávu, ale i tak tam zůstávají drobné krystalky, lepší konzistenci má moučkový cukr, ale ten nerada používám), dětem krystalky vůbec nevadí.
Vmícháme mléko, cukr, sojový lecitin a kakaový prášek. (Platí u mléčné čokolády, u ostatních přimícháme to, co tam patří:)
Hmotu zahřejeme na 42 stupňů – nesmí to být více, čokoláda by se tak nenávratně zničila. Zahříváme buď ve vodní lázni a nebo ve vysokorychlostním mixéru (pozor, jde to velmi rychle, stačí chvilička a teplota rychle stoupne, je třeba to dobře hlídat!). Mixování konzistenci hmoty změní a také lépe promíchá.
Nyní musíme čokoládu prudce zchladit – vylitím na studenou desku (mramorovou, já nemám, tak chladím ve skleněné zapékací formě).
Hořká čokoláda je tužš takže po schlazení je třeba ji přihřát až k těm 40st., aby se dala dobře plnit do formiček.
Zchladíme na 27 stupňů celsia.
Nyní opět zahřejeme, na 33 – 40 stupňů.
Plníme do formiček.
Dáme na 15 minut do mrazáku.
Vyloupneme. (Mezi tím, než nám ztuhne jedna čokoláda v mrazáku, můžeme v klidu vyrobit další várku, dělám většinou 3 druhy za sebou, abych nenašpinila zbytečně moc nádobí, začnu bílou, pokračuji mléčnou a končím hořkou:)
Vylupuje u nás Jasmínka.
Kryštof pomáhá míchat:)
t.mikeskova
Dobrý den Peťo, čokoládky vypadají famózně 🥰. Vzhledem k tomu,že se blíží velikonoční svátky, rozhodla jsem se dcerou,že bychom pro koledníky v rodině připravily tyto čokoládky. Myslím,že největší úspěch by měly mléčné. Chtěla bych se zeptat, zda nemáte odzkoušeno jiné sladidlo, tekuté. V příspěvku uvádíte,že umlete sladidlo krupe. Dále by mě zajímalo,zda se čokoládky musí skladovat v lednici. Určitě bychom je chtěly zabalit do celofánu, a dále různě dekorovat do balíčků. Mockrát děkuji za odpovědi 🙂. A mockrát děkuji za Vaši tvorbu. Mám podle vašich střihů obsitou celou rodinku❤️. Terka
Caramilla
My nyní děláme čokoládu z peciček, je to jednodušší a ony jsou už slazené, takže neporadím.