Verzí na oblíbené kuličky Rafaelo jsem zkoušela už vícero, ale žádná mě nenadchla. Na tuto verzi mne přivedla zdejší stálá čtenářka Míša, která mi poradila, že lze kokos umixovat na máslo a dál použít k tvoření. Moc díky za skvělý tip!
Kuličky opravdu chutnají hodně podobně jako ony oblíbené z obchodu.
Do vysokorychlostního mixéru (lze použít i food processor nádobu k mixéru – máme k tyčovému) dáme 400 g strouhaného kokosu. Použila jsem bio a Fair Trade, mám zkušenost, že více voní a lépe chutná.
Mixujeme tak dlouho, dokud se z hmoty nestane máslo – úplně jemná tekutá hmota, která je díky mixování horká. Zpočátku jsem použila pěchovadlo, které můj Vitamix díky Bohu má:) (No, díky Bohu… – proto jsem si vybrala právě tento mixér, protože jsem chtěla pěchovadlo:)
Hmotu necháme zchladit, ale ne úplně – po úplném vychladnutí je totiž překvapivě hodně tuhá.
Do zchladlé hmoty zapracujeme 2 – 3 lžíce salka. Lze použít hmotu i bez toho, ale kuličky budou málo sladké, což někomu může přijít jako výhoda. Místo salka bych zkusila použít určitě i med nebo sirup z agave. Ale salko jsem měla načaté, tak jsem ho tam lupla, hmotu krásně zjemní a příjemně osladí. Ale extra zdravá verze této zdravé pochoutky to není… Výsledná hmota připomíná mléčný fondán.
Tvarujeme kuličky a do středu dáváme mandličku, obalíme v kokosu a necháme v chladu ztuhnout.
1