Nejoblíbenější ovoněný ocet je u nás estragonový. Je výborný jak do salátů, tak na nakládání zeleniny na gril i do sushi, kde nahradí rýžový ocet a výborně se hodí k rybám.
Estragonový ocet dělám už léta a spotřebujeme 1 – 2 litry za rok. Nejhorší je předjaří, kdy nejde udělat novou várku a je třeba šetřit:-D
Letní salát ovoní ocet z bazalky a česneku, který jsem prvně naložila letos. Chystám se na něj už asi tři roky a vždy to nějak propásnu. Letos jsem zasadila několik velkých nádob s bazalkou, tak mám motivaci ji zpracovat…
Výroba jse vskutku jednoduchá, do čisté sklenice umístíte čisté bylinky a oloupané stroužky česneku, zalijete octem a necháte na slunném místě (ideálně jižní parapet) stát 4 – 6 týdnů. Po té scedíte přes plátýnko, aby se zachytily všechny nečistoty a nalijete do sklenice, ze které se vám bude dobře dávkovat. Česnek určitě použijte kvalitní od místního farmáře nebo svůj vlastní, já použila černohorský, ze kterého jsme na dovolené byli úplně unešení, měl opravdu říz!
3
4
Pro efekt zle do sklenice pak přidat i listy bazalky a česneku, hezké jako dárek, pro domácí použití zbytečnost, leda byste podle toho chtěli poznávat, co kde máte za ocet:)
5