Sezona sklizně vrcholí, zahrada produkuje neuvěřitelné množství zeleniny, kterou nestíháme ani sníst. Dnes jsem přišla na další dobrý “bezkoncepční recept” typu “vyběhni na zahradu, narvi, co se dá, upeč a sněz:-)
Ve spíži potřebujete mít jen sýr, olej a sůl.
2
Postup je ryze triviální:
1) Vyběhni na zahrádku a natrhej, co ti do očí cvrnkne z letní zeleninové úrody – základem by měla být cuketa a rajčata. Já k ní přihodila: ačokču, novozélandský špenát, řapíkatý celer, brokolici.
2) Natrhej čerstvé bylinky, na které máš chuť. Já použila libeček, oregáno a saturejku.
3) Zeleninu omyj a nakrájej.
4) Z bylinek otrhej listy (ani jsem je nesekala, ale hodila je do jídla celé).
5) Vše promíchej v pekáči s kvalitním olejem (např. olivovým), solí, čerstvě pomletým pepřem (třeba pralesním s certifikátem BIO, který je teď v akci měsíce biopotravin), popř. třeba ještě s kořením Adžika.
6) Dej do trouby vyhřáté na 180 stupňů, v horkovzdušné méně. Přiklop plechem a nech cca půl hodiny dusit. Pak odklop a peč do změknutí, může to trvat různě dlouho podle druhů zelenin (mě nechtěl změknout řapíkatý celer:-).
7) Když je zelenina měkká, posyp nastrouhaným sýrem, co najdeš v lednici, zvyš výkon na 200 stupňů a přepni na gril (popř. gril s horkovzduchem) a zapeč do hnědo-růžové krustičky:-)
Jako sýry můžeš použít úplně libovolné zbytky, já použila přezrále zbytky dovežené z dobolené ve Francii. Kdo by to byl řek, že to ještě někdo sní a ještě si na tom pochutná?:-)
8) Podávat lze s bramborem nebo chlebem. Já to jím jen tak zeleninu se zeleninou.