Cuketám se na zahrádce letos daří houpavě. Chvíli nasadí plody, které rostou jako z vody, a pak přijde vlna, kdy se nestačí sklízet. Ale když přijde vlhko, tak všechny mladé plody uhnijí a cuketa je “prázdná”… Dnes jsem sklidila poslední (přerostlou) cuketu z první várky a s napětím sleduji, zda opět někdy přijde plod, který neuhnije. Cuktu jsem letos poprvé připravila podle našeho dávného tradičného rodinného receptu, který patří meti těch 5 nejmilejších a nejoblíbenějších.

8

Ingradience:
1 přerostlá cuketa, 100 – 150 g nivy, 250 ml šlehačky nebo smetany na vaření, olej, sůl, snítka libečku, kmín, 1,5 kg brambor, sůl
Jednu velkou cuketu (nebo přiměřené množství malých nepřerostlých – ty neloupeme) oloupeme (škrabkou na brambory) a nakrájíme asi na 0,7 mm silný kolečna:-) Dno pekáče vymažeme olejem a naskládáme kolečka cukety. Dírky mezi kolečky můžeme “vycpat” nakrájenými kousky. Vše posypeme 1/3 sýra, případně mírně dosolíme. Na první vrstvu naskládáme další kolečka cukety. Posypeme zbylýma 2/3 sýra a zalijeme smetanou. Pečeme do zlatova až světle hněda v předehřáté troubě (cca 180 – 200 stupňů s horkovzduchem).
9
Nové brambory nakrájíme do papiňáku i se slupkou, propláchneme, zalijeme vodou tak, aby hladina byla souběžně s bramborama. Přidáme sůl, kmín a natrhaný libeček. Uvedeme do varu, asi 1-3 minuty vaříme a pak vypneme a necháme chvíli dojít. Opatrně vypustíme zbylou páru, slijeme.
10