Jako všechny hospodyňky si myslím, že ten mazanec, co já peču, je ten nejlepší:)
Vláčný, smetanou a vanilkou vonící, žádná dusivka:D
1. Den předem si namočíme 80g hrozinek pěkně do rumu:) Všechny ingredience si připravíme dopředu, aby dosáhly pokojové teploty.
2. V hrníčku necháme vzejít půl kostky čerstvého droždí s trochou teplé smetany, mouky a cukru.
3. Připravíme do zadělávací mísy: 500g polohrubé mouky, 150g másla, špetku soli, 100g cukru krupice ovoněného pravou vanilkou, 1 – 2 lžičky jemně sekané citronové kůry, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, 250ml sladké 12% smetany (kousek odebereme na kvásek v bodu č. 2), 3 – 4 žloutky, 50g sekaných mandlí a 50 g mletých mandlí.
4. Do mísy přidáme hrozninky zcezené z rumu a vzešlé droždí a zaděláme vláčné těsto (působí dost mastně a měkce, nenít o klasické tuhé vánočkové těsto, nesmí být moc mňachťavé – kdyžtak přidáme mouku, nesmí se při dotyku lepit, ale má být vláčné)
5. Necháme asi 3/4 hodiny až hodinu kynout. Vypracujeme 2 mazance a necháme opět stejnou dobu kynout. Nařízneme, potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme hoblinkama mandlí.
6. Pečeme v předehřáté troubě 5-10 minut na 220 stupňů, 25 minut na 150 stupňů a zbytek (cca 10 – 15 minut) na 100 stupňů, s horkovzduchem cca o 20 stupňů méně!
Poklidné Velikonoce na sněhu:)
2