Pohanka je rdesnovitá rostlina (není to obilnina, jak je někdy prezentována), která neobsahuje lepek. Obsahuje však velké množství minerálů, vitaminů a vlákniny. Hotovou pohanku můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy, pohanku se ale vyplácí mít i na zahrádce. Je to bylina s krásnými bílými květy, které zdobí zahrádku v době, kdy už nekvetou první jarní květiny a ještě nekvetou ty letní. Nať se navíc sklízí v době, kdy toho zeleného (kromě plevele) na zahrádce moc není.
Z vitaminů obsahuje pohanka především B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem.
Důležitým vitaminem, který obsahuje je rutin (vitamin P), ten je důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn. Konzumace rutinu je vhodná zejména pro osoby se sklonem ke křečovým žilám nebo v období chřipek, jako předcházení praskání žilek v nose (v kombinaci s vitamínem C ). Kromě jiného dokáže tato úžasná plodina zatočit i s viry, které způsobují opary.
Důležité je vědět, že rutin se neničí varem. Nejvíce rutinu je obsaženo v listech, v
nejvýznamnější je čerstvá nať, na druhém místě čaj (vyráběný ze sušené naťe a slupek), dále slupky a nakonec semena.
Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci celého organizmu a to i v době těhotenství. Výrazně přispívá také ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Dokáže udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C. Je také cenným zdrojem vlákniny. Obsahuje rovněž velké množství zinku, který posiluje obranyschopnosti sliznic. Je skvělá prevence onemocnění chřipky a nachlazení. Pohanka má rovněž hodně mědi, selenu a manganu.
Celá zrna pohanky se dají připravit například jako příloha (podobně jako rýže). Já pohanku přidávám do rýže (většinou v poměru 1/4 – 1/5) nebo do polévky. Dobrá je též k zapékání.
Z pohanky se vyrábí také pohanková lámanka, ze které jsou výborné karbanátky (lámanka, zelenina, koření, případně sýr, možno obalit ve strouhance).
Pohanková mouka je výborná do palačinek a lívanců.
Výborná je též nať, která obsahuje několikanásobně více rutinu než např. semena. Nať není vůbec těžké vypěstovat. Stačí ji prostě poházet mezi jiné plodiny a květiny na záhon a ona se o sebe už postará. Sklízejí se listy. Sama se výborně vysemeňuje. Pro první výsev si opatřete semena v obchodě se zdravou výživou. Neloupanou pohanku, která není určena k jídlu, vybábí např. PRO-BIO. Semena prodávaná semenářskými firmami jako “Exkluzivity” a “Kuriozity”, jsou úplně příšerně předražená! Pohanka se vysévá brzy z jara a může se údajně také rychlit po celý rok.
Recept na pohankové palačinky:
1/2 litru mléka (ráda používám kozí mléko z nedaleké kozí farmy), asi 250 g hladké mouky (pohankové mouky můžete použít podle libosti, ideálně půl na půl, já dělávám palačinky z cca 180 g hladké bílé biomouky a 70 g mouky pohankové, použít se dá též mouka celozrnná špaldová), 1-2 vajíčka (ideálně domácí), špetka soli. Přidat můžeme též 2 lžíce oleje.
Připravíme hladké těsto a necháme asi 20 minut odstát. Na nepřilnavé pánvi smažíme tenoučké palačiny (rutin udělá zvláštní pojivou konzistenci těsta a velmi dobře se s ním tak pracuje) s použitím minima oleje.
Plačinky můžeme podávat s čerstvým ovocem a šlehačkou. My je dnes měli s čerstvým džemem z černého rybízu a kysanou smetanou.