Podzim přinesl záplavu lískových oříšků, které jsme poctivě s dětmi jako veverky vylouskali. S naprosto jasným cílem – vyrobíme si domácí lískooříškovou pomazánku, do které budeme vědět, co si dáme…
Určitě k vám již doputoval obrázek, po kterém leckoho přejde chuť na mlsání oblíbené pochoutky, alespoň mě přešla…
Domácí nutellu chci s dětmi vyrábět už dlouho, i když se přiznám, že jsem k výsledku byla hodně skeptická, chuť nutelly mi přijde tak neuvěřitelně typická a lahodná (takovou chuť totiž nemají žádné náhradní levnější pomazánky), že jsem si říkala, že výsledek určitě bude chutný, ale ne tak lahodný jako originál. Ale opak se stal pravdou. Domácí lískooříšková pomazánka chutná jinak, ale podle mě a mých dětí lépe. Chutná nugátově, tak jako známé a mé velmi oblíbené lískooříškové sušenky nebo lískooříškové kuličky. U mě v chuti nad nutellou naprosto jasně vede. Podobnou chuť jako tato pomazánka má také pomazánka s vysokým podílem oříšků a kakaa z drogerie DM.
Dělala jsem dvě verze, jednu nezdravou tlamolepivou pro děti a jednu hořčí bez cukru pro sebe:-) Příště ještě zkusím něco mezi, co by chutnalo všem;-) Možná zkusím kombinaci kakaového másla a javorového sirupu.
Vyloupané oříšky dejte na čitý plech do trouby na 180 stupňů (160 s horkovzduchem) a opražte tak, aby se začaly loupat slupičky (trvá to cca 10 minut).
Horké oříšky oloupejte (například pomocí utěrky, někde se doporučuje mokrá utěrka, doloupávala jsem pak rukama).
Vyloupané oříšky ještě teplé dejte do výkonného mixéru nebo food processoru. Já nutellu dělala ve Vitamixu.
Mixujte nejprve na nižší otáčky, pak na vyšší.
Stěrkou musíte zpočátku jednou, dvakrát, … vrátit hmotu zpět ze stěn. Lépe se mixuje 200 g oříšků, dělala jsem dvě dávky, 100g se neumixuje tak moc do hladka jako 200 g. Takže doporučuji dělat z větší dávky oříšků;-)
Vitamix mě umixoval oříšky úplně do tekuta.
Kakao už používám výhradně a jedině nepražené z Troubelic. A to i do pečení, jeho chuť je totiž výrazně lepší než chuť obyčejného kakaa, byť kvalitního a dražšího…
Nyní přidáte ostatní ingredience a mixujeme.
Sladká dětská nezdravá nutella: 100 g oříšků (umixovaných na kaši) + 200 g rozpuštěné mléčné čokolády, jedno zahuštěné kondenzované mléko (salko), 1 lžička vanilkové esence, 2 lžíce kakaa, špetka soli.
Tato nutella je díky salku taková lepidlovitá, je moc dobrá, ale příště to zkusím nějak vymyslet bez salka.
Zdravější verze nutelly: 200 g oříšků (umixovaných na kaši) + 2 lžíce kokosového oleje (nebo použijte jiný neutrální rostlinný olej) – oříšky + olej ještě mixujeme jednu minutu a pak přidáme: 4 rovné lžíce nepraženého kakaa (na mě je nutella pak dost intenzivně kakaová, pokud použijete běžné kakao, bude to méně intenzivní, já příště intenzitu hořké kakaové chuti asi snížím ubráním trocha kakaa, i když… :), 2 lžičky vanilkové esence, 2 – 4 špetky soli, dle chuti 1/4 – 1/2 šálku kokosového cukru (nebo jiného sladidla). Takto jsem mixovala ještě 5 minut, nutella byla horká a tekutá.
Inspirovala jsem se
receptem zde.
receptem zde.
Ještě horké nalijeme do sklenice a necháme zchladnout.
U nás se děti vrhly na nutellu ještě v nádobě Vitamixu:)
Jasmína je velký kritik, ale tuhle nutellu pochválila i ona:)
Kryštofa jsem po degustaci musela převléknout a umýt:)