Zkuste perníčky upéct ze žitné mouky, která do perníčků tradičně patří. Já jsem letos zkoušela poprvé a výsledkem jsem přímo nadšena. Kromě výtečné chuti a toho, že jsou perníčky hned měkké, tak i krásně vypadají, jsou hezky tmavé i bez použití kakaa, které v perníčkách nemám ráda.
1. Nejprve si připravíme “kaši” tak, že pozvolna rozehřejeme 180 g másla, 6 lžic medu a 225 g třtinového cukru (čím vyšší obsah melasy, tím tmavší barva perníčků, já používám cukr s vysokým obsahem melasy a část cukru nahrazuji obyčejným), smícháme na kaši a necháme vychladnout.
2. Když kaše vychladne, přidáme půl sáčku kvalitního perníkového koření (případně si namícháme sami), lžíci mleté citronové kůry, 2 – 3 vejce, 2lžíce rumu a 75 g mletých ořechů.
3. Nakonec přimícháme postupně 600 g žitné celozrnné mouky, kterou jsme předem prosáli s 1 zarovnanou lžící sody.
4. Zpracujeme těsto a necháme ho jeden, dva, tři dny rozležet.
5. Těsto z lednice si předem připravíme a necháme jej povolit tak, aby se dobře válelo. Válím těsto mezi dvěma igelitovými foliemi, ale i bez toho se s ním výborně pracuje, nelepí se a není moc tuhé. Je ale celkem mastné (v čemž je právě asi ta pointa, proč se mi s ním dobře pracovalo).
6. Před pečením potřeme perníčky celým rozmíchaným vajíčkem. Pečeme při 150 – 160 st. s horkovzduchem do požadovaného stavu upečenosti. Na chaloupku doporučuji více, jinak je těsto moc měkké a špatně se slepuje:) (Říká manžel:)
7. Po vychladnutí zdobíme polevou smíchanou z bílku, prosátého moučkového cukru a citronové šťávy. Nejlépe se nám zdobí malými svačinovými sáčky z Lidlu:)
Perníčky zdobila Jasmínka s tatínkem (no, fotila jsem ty tatínka, ty Jasmínky jsou zatím jen motanec polevy na čemkoliv, i když se letos už celkem s úspěchem snažila udělat zvířátkům oči atp.:-)
Recept je kombinací několika různých mnou zkoušených receptů (poslední verze je z obalu žitné mouky od Bioharmonie). Z těsta připravíte asi čtyři plechy perníčků a malý perníkový domeček.