První mrazivé noci postupně “uspávají” mou malou zahrádku a já sklízím zbytky toho, co ještě nezmrzlo. Objevila jsem jen mírně mrazem ošlehlé lístky novozélandského špenátu a připravila z nich tuto podzimní dobrotu.
Nic naplat, je to jedno z našich nejoblíbenějších jídel…
Doba přípravy cca 45 min.
Ingredience:
- 1 kg bramborových noků (jakožto velmi zaměstnaná žena používám ty hotové),
- 500 g špenátových lístků (nejlepší jsou čerstvé, podle sezóny setého nebo novozélandského, použít jdou i mražené),
- 1 kelímek zakysané smetany,
- 100 – 200 g sýra s modrou plísní (např. nivy),
- 4-8 lžic strouhaného parmazánu,
- sůl a čerstvě pomletý pepř na dochucení
Příprava:
1. Pokud používáme předvařené noky, upravíme podle návodu. Pokud máme mražený špenát, rozehřejeme. Čerstvý špenát buď podusíme nebo vsypeme před koncem vaření k nokům. Předehřejeme troubu na nejvyšší výkon.
2. Smetanu smícháme s parmazánem a pepřem. Můžeme podle chuti osolit.
3. Smícháme noky, špenát a smetanovou směs.
4. Nalijeme do pekáčku (nemáme-li teflon, můžeme vymazat např. olivovým olejem) a posypeme sýrem s modrou plísní (buď rozdrobeným nebo nastrouhaným)
5. Pečeme ideálně pod grilem do zlatova.
Olíbená, rychlá a nenáročná veřeče.