První mrazivé noci postupně “uspávají” mou malou zahrádku a já sklízím zbytky toho, co ještě nezmrzlo. Objevila jsem jen mírně mrazem ošlehlé lístky novozélandského špenátu a připravila z nich tuto podzimní dobrotu.
Nic naplat, je to jedno z našich nejoblíbenějších jídel…
Doba přípravy cca 45 min.
Ingredience:
  • 1 kg bramborových noků (jakožto velmi zaměstnaná žena používám ty hotové),
  • 500 g špenátových lístků (nejlepší jsou čerstvé, podle sezóny setého nebo novozélandského, použít jdou i mražené),
  • 1 kelímek zakysané smetany,
  • 100 – 200 g sýra s modrou plísní (např. nivy),
  • 4-8 lžic strouhaného parmazánu,
  • sůl a čerstvě pomletý pepř na dochucení
Příprava:
1. Pokud používáme předvařené noky, upravíme podle návodu. Pokud máme mražený špenát, rozehřejeme. Čerstvý špenát buď podusíme nebo vsypeme před koncem vaření k nokům. Předehřejeme troubu na nejvyšší výkon.

2. Smetanu smícháme s parmazánem a pepřem. Můžeme podle chuti osolit.

3. Smícháme noky, špenát a smetanovou směs.

4. Nalijeme do pekáčku (nemáme-li teflon, můžeme vymazat např. olivovým olejem) a posypeme sýrem s modrou plísní (buď rozdrobeným nebo nastrouhaným)

5. Pečeme ideálně pod grilem do zlatova.

Olíbená, rychlá a nenáročná veřeče.