Přišla jsem z práce domu a nevědouc, co mám uvařit jsem navštívila špajz a ledničku a ze zbytků připravila jídlo, které mne přímo uchvátilo. Kombinace brambor, červené řepy a něčeho rajčatového je prostě báječná. Máte ve sklepě v písku ještě mnoho zbylé červené řepy a nevíte-li co s ní, tak tady je jeden nápad.

Oloupané, omyté a na plátky nakrájené brambory poskládáme do olejem vymazaného pekáčku do jedné vrstvy. Lehce posolíme. Na brambory naskládáme např. na plátky nakrájená rajčata nebo sušená rajčata nebo rajský protlak nebo naložená rajčata ve šťávě. Posypeme plátky česneku (také jej mám ve špajzu ještě habaděj) a lehce posypeme rozmarýnem – sušeným, mraženým nebo tím, co máme doma na okně na zimu. Můžeme zasypat troškou sýra (eidam, parmezán). Na tuto vrstvu poklademe plátky oloupané a omyté řepy. Lehce posolíme a pomažeme třeba rajským protlakem. Vše můžeme několikrát zopakovat. Zakončíme rajčatovou vrstvou. Já mezi vrstvy občas nasypala ještě trochu kaparů, ale není to nutné.
Vše zalijeme trochou smetany (12%), přiklopíme pokličkou a necháme v troubě s horkovzduchem na 180 stupňů dusit asi hodinu. Pak odkryjeme pokličku a posymepe sýrem (co najdeme v ledničce:) a pečeme dozlatova. Geniální to musí být se sýrem kozím, ale ten v březnu bohužel nemáí sezonu:-) Ale určitě to zkusím…