Příjemné sezonní lednové jídlo jemné chuti. Výhodou je mimo jiné konzumace zásob ze špajzu nebo sklepa. Navíc si při zpracování dýní zajistíte semínka pro jarní výsev:-)
Ingredience:
  • 1 kg dýně Hokkaidó (z vlastní zahrádky nebo prodejny zdravé výživě v kvalitě BIO)
  • 250 g uvařených jáhel (v kvalitě BIO)
  • 300 g kysaného zelí nebo rychlokvašené zeleniny pickles
  • 3 velké cibule
  • 1-2 lžíce biomásla nebo domácího sádla
  • 200 g parmezánu, tvrdého ovčího sýra – nastrouhaného (použít se dá také niva, balkánský nebo kozí sýr)
  • 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • sůl a panenský olivový olej na zakápnutí
1. Oloupejte dýni (Hanka Zemanová ji vůbec neloupe, jednou jsem také zkoušela a bylo to OK, ale ty moje se mi zdály hodně “kožaté”, tak jsem radši oloupala), vydlabte semena (ty properte, dobře vysušte a uchovejte ještě pár měsíců k jarnímu předpěstování sazeniček) a dužinu a nakrájejte na menší kousky. Ty uvařte v páře nebo na troše vody. Mírně osolte.
Vaří se asi 20 až 30 minut a při vaření je třeba kontrolovat “stav vody”.
2. Cibuli nakrájejte a osmahněte (osolte) – asi 15 minut do zlatova.
3. Všechny ingredience, 100 g sýra a polovinu ořechů promíchejte a nandejte do pekáčku, dosolte, opepřete čerstvě mletým pepřem (nedám dopustit na BIO pralesní pepř) a trochu prošťouchněte v pekáči šťouchadlem na brambory. Zakápneme olejem. Posypte 100 g zbylého sýra a zapékejte v horkovzdušné troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Pak posypte zbylými ořechy a pod grilej ještě dotáhněte.
Jídlo je dobré třeba s kyselou okurkou nebo beranním rohem – který objevíme ve špajzu z letního zavařování. Já jsem v záchvatu záchrany před mrazem zavařila poupata a malinké plody úplně všeho a nejlepší byly malé ještě nerozkvetlé dýně a ačokča.
Recept je od Hanky Zemanové a byl uveřejněn v Apetitu 11/2008.