Přejeme všem poklidné svátky velikonoční a přikládáme i sladké přání, tedy jen virtuálně:)
Přiznám se, že beránka jsem letos pekla poprvé, nejsem moc na ty “suché buchty”, nikdy mi moc nechutnal, tak jsem neměla touhu se s tím patlat. Letos jsem ale chtěla udělat radost Jasmínce, tak jsem se do beránka pustila.
Recept jsem si upravila a nakonec z beránka byla taková laskomina, že už je v trapu… resp. v zažívacím traktu:-D
Aneb dnes dopoledne bylo u nás setkání maminek s dětmi, maminky nepřišly, děti nepřišly, ale dva faráři přišli, snědli berana, vypili 4 kafe a odešli:-D
Recept na beránka do středně velké formy:
Hodinu před pečením keramickou formu naplníme studenou vodou a necháme hodinu vodu ve formě stát. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů s horkovzduchem.
1. Utřeme 2 žloutky s 70 g změklého másla a 100 g třtinového jemného tmavého cukru.
2. Vmícháme 175 g polohrubé mouky (může být i celozrnná, špaldová atp.) prosáté s 1/2 práškem do pečiva a 1/2 lžičkou citronové kůry. Přilijeme 1/2 sklenky mléka a vymícháme hladké těsto.
3. Nakonec přidáme do tuha ušlehaný sníh ze 2 bílků. Lehce vmícháme, aby sníh nespadl.
4. Pekla jsem ve formě s víkem a plnila jsem cca 4 mm pod okraj obličejové části, přiklopila a pekla v předehřáté troubě asi 35 min (záleží také na velikosti formy:). Z těsta mi zbylo ještě asi na jeden nebo dva muffiny, ale lepší víc jak míň:)
5. Po upečení odklopíme a zabalíme do mokré utěrky, dokud beránek zcela nevychladne, pak vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme.
1
2
3