Bábovky nemám ráda, jsou na mě moc suché a mám je v kategorii “dusivky”. V Německu jsem ochutnala ale bábovku, která mě nadchla vláčností a smetanovou chutí.
Hned včera v noci jsem upekla a dnes celá zmizela, poslední kousek jsem vám zachytila a tento recept si zapisuji do svého blogového receptáře, je výborná a určitě budu péct hodně často…
Je třeba všechny ingredience včas vyndat z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
1. Utřeme 4 vajíčka s 250 g cukru krupice, 2 vanilkovými cukry a 250 g změklého másla.
2. Postupně do směsi zamícháme 200 ml smetany, 100 g bílého jogurtu, 1 na jemno nastrouhané jablko a 500 g mouky prosátých s 1 práškem do pečiva. Němci pečou bábovku z mouky hladké, takže jsem použila tu, vyzkoušet můžete i polohrubou…
3. Oddělíme polovinu těsta a do jedné poloviny přidáme kakao dle chuti.
4. Plníme do formy na bábovku (klasickou vymazanou a vysypanou hrubou moukou nebo krupicí, já peču v silikonové), doprostřed můžeme ještě přidat ořechy nebo nalámanou čokoládu.
5. Pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut na 180 stupňů, s horkovzduchem méně. Zkontrolujeme upečení špejlí, těsto se nesmí vůbec lepit.
6. Zcela vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.