Jasmínky nejoblíbenější vánoční cukroví, které jsem letos dělala poprvé právě kvůli ní. Jsou to v podstatě takové malé “rakvičky bez šlehačky”. Křehké, sladké, křupavé, návykové:)
Vanilky jsem dělala s velkým receptem, protože jsem si myslela, že je zvládně udělat jen moje máma a mě se to nikdy nemůže povést. Nicméně díky jejím skvělým instrukcím se povedly na první dobrou:-)
Není to nic složitého, ale efekt velký. Vyzkoušejte…

1. Do mixéru dejte 150 g prosátého cukru moučky, 3 žloutky a půl bílku, zarovnanou lžíci hrubé mouky, zarovnanou lžíci vanilkového cukru (ideálně moučkového ovoněného pravou vanilkou, nebo půl sáčku kupovaného). Toto nechte v mixéru metlou na šlehačku míchat 17 minut (mám Bosh MUM a použila jsem stupeň číslo 3).
2. Mezi tím vymažte formičky máslem.
3. Plňte těsto do formiček (je dosti hutné, nejlépe se plní dvěma lžičkami). Naplňte maximálně do poloviny formičky, těsto hodně vyběhne a udělá dutinku.
4. Troubu předehřejte na 200 stupňů (měla jsem to i s horkovzduchem). Plech s formičkami dejte do předehřáté trouby a stahněte teplotu na 80 – 100 stupňů. Musíte hned stahnout, pokud byste nechali na 200, těsto by se připálilo. Vysoká teplota je nutná kvůli tomu, aby těsto vyběhlo a udělalo dutinky a dále se pak už jen dosouší.
5. Pečtě v troubě stažené cca na 100 stupňů ještě asi 20 minut. Těsto nemá být “do růžova”, to, že sjou vanilky hotové poznáte podle toho, že jsou tuhé a jdou vyklopit.
6. Vyklápím ještě teplé, ale není to prý nutností.
7. Vanilky musíte uchovávat v suchu, máma je vždycky měla v krabičce v obýváku (toto cukroví nedávala do špajzu).
Z tohoto množství budete mít malou dávku vanilek na jeden plech. Pokud budete chtít dávku na dva plechy, poměr je 5 žloutků, jedno celé vajíčko, 300 g moučky, 1 vrchovatá lžíce hrubé mouky, 1 vanilkový cukr.