Jedno z mých nejoblíbenějších jídel vzniklo náhodou – spojením dvou lahodných surovin. Špaldové kernotto jsou vlastně kroupy. Zrno se oloupe a obrousí. Špalda je stará odrůda pšenice (nešlechtěná), má krásné zlato-oranžové klasy, ze kterých se zrnka špatně dostávají. Dnes už se ale pěstují i nové odrůdy špaldy s lépe dobytnými zrnky. Tato obilnina je prý dobrá při léčení některých alergií, působí regeneračně na buňky a chrání organismus před infekceni. Její chuť je lahodná, lehce oříšková.

2

Jídlo pro 2 osoby, doba přípravy 30 minut.
300 ml špaldového kernotta propláchneme dobře vodou, přilijeme 450 ml studené vody (vaříme 1:1,5). Přidáme 1 rovnou lžičku soli (pozor, špalda se snadno přesolí!) a trošku olivového oleje. Jelikož miluji mořské řasy, které jsou zdrojem mnoha minerálů, přidávám ještě hrst propláchlé řasy Arame. Vaříme 20 – 25 minut.
Mezitím si připravíme mrkev – asi 3 – 4 mrkve (ideálně vytáhlé právě ze záhonu:-) nakrájíme na kostičky (čerstvé mrkve jen omyji, není třeba je škrávat). Na pánvi rozpustíme asi 40 – 50 g másla a osmahneme na něm mrkev (asi 5 minut). Osolíme. Podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Smícháme s uvařeným kernottem a dotáhneme třeba ještě mletým pepřem.
Stejné jídlo připravíme též z bulguru.
3