Tak jsem se konečně dočkala! Už měcís okukuju jahodníky a těším se na sezonu svého nejmilovanějšího ovoce na světě. Moje jahody už fofrují a za chvíli bude bohužel po nich. Tak dlouho člověk čeká, než to začne a pak to tak rychle uteče…
Jahody můžete vysazovat na zahrádku buď v létě, kdy tvoří odnože, nebo brzy na jaře (v dubnu) zakoupit sazenice. Při výběru odrůd doporučuji přečíst si o jejich chuti, době zrání a také odolnosti vůči chorobám. Dobrá odrůda se na zahradě prostě pozná!
Aby jahody dobře rostly a hojně plodily, vyplatí se je v létě po odplození dobře přihnojovat kopřivovou jíchou – v létě si totiž tvoří základy srdíček na příští sezonu. Pro hnojení je též vhodný koňský hnůj. Doporučuji se podívat po přírodních hnojivech z Hoštic.
Jahody se vyplatí dobře mulčovat – ideálně slámou. Tu bohužel nemám, suchá tráva poslouží také docela dobře, ale není to prostě ono:-)
Mezi mé oblíbené jahodové recepty patří tvarohový dort.
Ingredience:
  • 500g tučného tvarohu ve vaničce,
  • 250ml smetany ke šlehání,
  • 100g cukru moučka (může být ovoněný i pravou vanilkou),
  • piškoty,
  • 1 želatinový ztužovač (Oetker) – lze použít i klasickou želatinu připravenou podle návodu (asi 4 lžičky drcené)
  • asi 250 g jahod

Postup:

Cukr promícháme s tvarohy. Smetanu vyšleháme do tuha a vmícháme do oslazeného tvarohu, postupně přidáváme želatinový ztužovač připravený podle návodu na obale.
Dortovou formu vyložíme piškoty. Potřeme tvarohovou náplní, poklademe ovocem, natřeme další vrstvu tvarohu, poskládáme ještě jednu vrstvu jahod a nakonec natřeme poslední část směsi. (Jahody jsem dávala půlené). Navrch můžeme na ozdobu posypat lesníma nebo měsíčníma jahůdkama, vypadá to moc hezky. Přes noc necháme ztuhnout v ledničce.

7