cekanka
Při touze po sezonní zelenině jsem si vzpomněla na čekanku. Puky, které vznikají rychlením salátu štěrbáku v mokrém písku, jsou křehké, kahodné a v zimě výborným osvěžením. Zapečené jsou lahodné!

Ingredience:
  • 3 puky čekanky
  • 125 ml zeleninového vývaru
  • 125 ml smetany
  • papriková pasta (např feferony v soli) – lze vynechat
  • Šunka, slanina, schwarzwaldská šunka…
  • Plátky sýra
  • parmezán
  • sůl a pepř na dotažení
  • sekaná petrželka
  • kvalitní olej nebo máslo
Puky omyjeme a dole vykrojíme tuhou část – je hořká! Vydlabeme dole takové dolíčky. Čekanku vaříme 5 minut v osolené vodě, slejeme, necháme okapat. Pomažeme paprikovou pastou a obalíme plátky šunky. Poklademe do vymazaného pekáčku, navrch dáme plátky sýra. Zalijeme smetanou smíchanou s vývarem, dochucenou petrželkou a pepřem.
Pečeme na 180 – 200 stupňů odklopení v troubě s horkovzduchem. Ke konci posypeme parmezánem.
Příloha – vařený brambor.
Mňam!:-)