Při touze po sezonní zelenině jsem si vzpomněla na čekanku. Puky, které vznikají rychlením salátu štěrbáku v mokrém písku, jsou křehké, kahodné a v zimě výborným osvěžením. Zapečené jsou lahodné!
Ingredience:
- 3 puky čekanky
- 125 ml zeleninového vývaru
- 125 ml smetany
- papriková pasta (např feferony v soli) – lze vynechat
- Šunka, slanina, schwarzwaldská šunka…
- Plátky sýra
- parmezán
- sůl a pepř na dotažení
- sekaná petrželka
- kvalitní olej nebo máslo
Puky omyjeme a dole vykrojíme tuhou část – je hořká! Vydlabeme dole takové dolíčky. Čekanku vaříme 5 minut v osolené vodě, slejeme, necháme okapat. Pomažeme paprikovou pastou a obalíme plátky šunky. Poklademe do vymazaného pekáčku, navrch dáme plátky sýra. Zalijeme smetanou smíchanou s vývarem, dochucenou petrželkou a pepřem.
Pečeme na 180 – 200 stupňů odklopení v troubě s horkovzduchem. Ke konci posypeme parmezánem.
Příloha – vařený brambor.
Mňam!:-)