Tohle je naše blíbené zimní nezeleninové jídlo bez masa, které potěší svou pikantností každé náročné chuťové buňky. Je to zároveň docela dobrá úprava tofu, které obvykle ve svém stravování moc nepoužívám (nejsem zastáncem sojových výrobků, odolat neumím pouze omáčce Tamari a Misu). Jako přílohu můžete použít rafinovanou a vyváženou kombinaci rýže basmati, pohankových krup a divoké rýže.

Ingredience:
  • 1 balení tofu (marinované nebo s mořskou řasou, nebo natural, které marinujeme asi 5 minut v omáčce Tamari nebo jiné) na kostičky
  • 250 g malých žampiónů
  • 1 – 2 lžíce hladké mouky
  • 150 ml kuřecího vývaru (nemusí být – můžeme nahradit vodou nebo zeleninovým vývarem – když použiji, tak samozřejmě BIO)
  • 150 ml dobrého červeného vína
  • rostlinný olej (používám BIO slunečnicový na smažení)
  • několik snítek čerstvého tymiánu, nebo trochu mraženého nebo trochu sušeného (dle zásob)
  • omáčka Tamari, případně cukr na dochucení
  • čerstvě mletý pepř
1. Kostičky tofu smíchejte s moukou, kterou prosyjete s čerstvě mletým pepřem. Zbytky mouky oklepejte a tofu osmahněte krátce dozlatova na rozehřátém oleji. Pak přidejte oloupané a v případě větších hlaviček nakrájené (ideálně na poloviny nebo čtvrtiny) žampiony, trochu podlijte vodou a asi 5 minut duste.
2. Podlijeme vínem a vývarem a dusíme. Přidáme zbylou mouku rozmíchanou se studenou vodou a vaříme do zhoustnutí (když máme hodně šťávy, ještě přidáme mouku rozmíchanou ve studené vodě).
3. Dochutíme – omáčkou Tamari, pepřem, popř. cukrem.
Jako přílohu používám tuto směs:
  • 250 ml rýže Basmati (BIO)
  • 30 – 50 ml divoké rýže
  • 200 – 150 ml pohankových krup
Vše propláchněte, osmahněte na kvalitním oleji, zalijte dvojnásobným množstvím vroucí vody, přidejte 1 lžičku soli, cibuli s hřebíčkem a nové koření a vařte pod pokličkou na co nejmenším plameni 20 minut. Do rýže můžete při vaření přidat i kus mořské řasy Wakame.