Sezona padaných jablek vrcholí, nám padají za plot od sousedů… Receptů na tažený štrúdl je mnoho, zkoušela jsem různé, nakonec jsem si mixem z receptů vytvořila to vlastní ideální, skvěle se s ním pracuje.
Na dva záviny na celý plech:
Těsto zpracujeme ze 250 g hladké mouky, 20 g prosátého moučkového cukru, 40 g rozpuštěného másla, 1 vajíčka, 1 lžíce octa, špetky soli a trošky vroucí vody – tak, aby těsto bylo vláčné, hladké, pružné, ale nelepilo se na omak na ruce. Vodu přidáváme raději po troškách.
Zpracované těsto rozdělíme na dva bochánky a přikryjeme mísou nebo kastrolem, na který postavíme ještě jednu nádobu s vroucí vodou. Necháme cca půl hodiny odpočívat.
Připravíme náplň: Budeme potřebovat cca 6 – 10 jablek podle velikosti. 4 lžíce strouhanky, máslo, ořechy, skořici, cukr, rozinky (můžeme den předem namočit do rumu, kdo má rád).
Strouhanku opražíme na másle, jablka nastrouháme nebo pokrájíme, cukr smícháme se skořicí (záleží na vaší chuti a také kyselosti jablek, některé není třeba doslazovat a sypu jen skořicí), jednu nebo dvě lžíce másla rozpustíme.
Odleželé teplé těsto položíme na pečící papír nebo silikonovou pečící podložku a začneme válet do obdélníku. Základ se vyválí, zbytek se vytáhne. S těstem se pracuje dobře, je krásně pružné a dobře drží tvar po vytažení. Po vytažení je těsto tenulké a průsvitné.
Připravené těsto posypeme opraženou strouhankou, na ni poklademe jablka, posypeme dle chuti ořechy, rozinkami a skořicí s cukrem. Pomocí pečícího papíru nebo silikonové podložky závin zavineme a přemístíme na plech připravený k pečení.
Svrchu párkrát propíchneme vidličkou a pomažeme rozpuštěným máslem.
Pečeme při 220 stupních Celsia v předehřáté troubě se spodním a horním ohřevem. (Pokud použijeme horkovzduch, ubereme teplotu). Po vyjmutí z trouby lze ještě jednou pomazat máslem. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.
1