Tahini kuličky jsou plné oříšků, semínek, sušeného ovoce a díky tahini mají zajímavou chuť po sezamu. Navíc mají výhodu, že chutnají dobře, ač jsou bez cukru a másla. Tedy klasického másla. Experimentováním s různými ingrediencemi navíc získáte několik receptů v jednom.
Ingredience:
  • 100 g opražených semínek a oříšků (např. slunečnice, sezam, posekané mandle, vlašské ořechy)
  • 50 g kokosu (fair trade nebo Hand in Hand)
  • 50 g rozinek nebo posekaných sušených datlí
  • 3 lžíce tahini (sezamové máslo)
  • 3 lžíce medu
  • skořice a pravá vanilka na dochucení (můžete zkusit i špetku mletého hřebíčku)
  • kokos nebo mleté ořechy nebo mleté mandle na obalení
Z ingrediencí smíchejte sypčí hmotu a tvarujte kuličky, obalte v mletých oříšcích.
Pokud se vám kupičky špatně “hňácají” dohromady, přidejte med a tahini pastu.
Recept jsem objevila v prosincovém Apetitu v roce 2007, ale dostala jsem se k němu až teď. Autorkou je moje oblíbená kuchařka Hanka Zemanová. Původní verzi receptu naleznte zde.