Minestrone… tak trochu děvka mezi polévkami. Tradiční italská zeleninová polévka, která se připravuje z toho, co je právě v sezoně po ruce. Má proto mnoho proměn a podob. Ta moje oblíbená je tak trochu eintopf, čubčí se s rajskou, s gulášem a omáčkou na těstoviny:)
Dodá potřebnou sílu, která se hodí ve všech ročních obdobích, stejně tak jako se po celý rok vaří minestrone;-)
Postup:
1. V hrnci rozpálíme cca 3 lžíce olivového oleje určeného pro tepelnou úpravu (nepoužíváme olej lisovaný za studena určený do zeleninových salátů, v takovém případě je už zdravější a lepší olej slunečnicový). Na oleji osmahneme spolu s kořením (1 bobkový list a lžičku nebo snítku timiánu) 1 cibuli nakrájenou na drobno, 1 menší mrkev a kousek petržele a celeru – pokrájené na kostičky.
1
2. Až zelenina začne chytat barvu (cca 7 minut), přilijeme rajčatovou passatu (cca 400 – 500 g), 1,5 l kuřecího vývaru a pár oloupaných a nakrájených zralých rajčat (mimo letní sezonu použijeme rajčata z plechovky). Přidáme bazalku.
Přivedeme k varu.
3. Než se polévka začne vařit, připravíme si quinou. Cca 100g quinoyspaříme dvakrát dobře horkou vodou a propláchneme. Quinou lze den dopředu namočit do vody a pak propláchnout. Tento procest vyplaví hořké a nepříjemné aroma.
4. Předpřipravenou quinou dáme do vroucí polévky, polévku dochutíme a vaříme cca 20 minut do změknutí.
5. Ke konci přidejte konzervované bílé fazole z plechovky a necháme ještě 2 minuty prohřívat. Je možné též přidat posekaný čerstvý kadeřávek.
6. Před podáváním lze dochutit bazalkovým pestem nebo parmezánem.
2
3
4