Právě jsme s dětmi dopekli na zelený čtvrtek jidáše ze špaldové mouky a mletých mandlí, slazené medem. Mandle jidáše krásně zjemní a med ovoní. Moc nám chutnají, tak si zapisujeme recept na příště.

Na 1 plech (množství dole na obrázku): 250 g hladké mouky (špaldové, špaldové celozrnné, mix), 10 g čerstvího droždí, troška cukru do kvásku, 20 g medu (cca), 25 g másla (rozpuštěného), 1 vejce, cca 50 – 70 ml mléka, 40 g mletých mandlí. Případně skořici a cukr na posypání nebo med k podávání. Někdo míchá med, máslo a rum, ale my těhotné a děti do 18ti let jsme měli se skořicí:)
Z droždí, trochu mouky a cukru uděláme kvásek a necháme vzejít. Následně vypracujeme těsto ze všech uvedených ingrediencí a necháme 30 – 60 minut kynout.
Vytvarujeme jidáše dle fantazie, dle chuti můžeme potřít vajíčkem nebo mlékem a pospat cukrem se skořicí (použili jsme třtinový), necháme 15 minut kynout a pečeme cca na 180 stupňů (s horkovzduchem méně) v předehřáté troubě, asi 15 – 20 minut.
Horké musely hned ven za okno, aby je děti mohly hned ochutnat. Kryštof tomu říká “houska”.
Jidáše dělala sama Jasmínka.