Spojení jahod a šlehačky je proslulé, opravdový chuťový zážitek. Neodolatelné. A stejně tak musí být neodolatelný koláč z mandlového těsta v kombinaci s náplní z jahod a mascarpone! Recept už mám nalistovaný asi měsíc a chodím obhlížet jahody a konečně jsem se dočkala. Ruměnice mi letos pořádně ožraly prvních několik mističek jahůdek, ale asi jsou už přežrané, tak teď mohu mlsat i já!
Až příště nespálím korpus, mohlo by to být opravdu famózní dílko:)
Postup:
1. Nejprve si připravíme těsto. Smícháme 140g hladké mouky s 50 g mletých mandlí (nebo oříšků) a 100 g másla pokrájeného na kostičky. Umixujeme v robotu jakoby drobenku. Pak přidáme 50g krupicového cukru, zamixujeme a přidáme 1 žloutek a cca 1 – 2 lžíce studené vody. Zpracujeme hutné těsto, které krátce prohněteme na pomoučněném vále.
2. Těstem vyložíme malou koláčovou formu (tak 23 – 25 cm průměr). Necháme těsto i po okrajích – vyvýšené. Dáme na 15 min. do lednice.
3. Předehřejeme troubu na 190 stupňů (s horkovzduchem méně). Na těsto položíme pečící papír a posypeme suchými fazolemi. Pečeme do růžova, cca 15 minut. Pak sejmeme papír s fazolemi a krátce dopečeme (tak 5 – 7 minut).
4. Upečený a vychladlý korpus potřeme karamelovým krémem (buď si připravíme z karamelek a mléka (140 g karamelek + 6 lžic mléka míchat do zhoustnutí na mírném plameni) / ale i klasický karamel s máslem a mlékem; a nebo použijeme hotový v pixle).
5. Připravíme si krém cca ze 400 g jahod, 250 g mascarpone, 150 ml smetany ke šlehání a 2 lžic moučkového cukru. Nejprve umixujeme mascarpone s cukrem, pak přidáme ušlehanou šlehačku a nakonec zlehka zapracujeme 2/3 očištěných a pokrájených jahod. Naneseme na korpus.
6. Navrch poklademe 1/3 jahod a ozdobíme karamelem a plátečky mandlí nebo sekanými oříšky.
Zdroj receptu, který jsem si upravila: Apetit 6/2011