Po třech letech jsem se konečně dočkala! První parochy chřestu vystrčily své hlavičky na povrch zemský! Těšila jsem se na první sklizeň jako malá, a jsem ještě více nadšená, než jsem čekala. Unikum chřestu je totiž to, že jeden rok zasadíte a pak několik let, aniž byste kopli nebo hrábli do země, sklízíte už na počátku dubna čerstvou zeleninu. A to v době, kdy není žádná jiná pořádná sezonní zelenina!
Pěstovat zelený chřest opravdu není nic složitého, podrobný návod, najdete zde: http://ekozahrada.blog.cz/1008/zapomenuty-chrest. Již teď s čistým svědomím mohu říci – opravdu to stojí za to!
První výhodny snědla Jasmínka, ale teď už je sklizeň větší a sama na to nestačí:-)
Chřest je výborný třeba jen tak vařený v páře s opečenou strouhankou. Já mám ráda kombinaci chřest – smetana. Smetanovou omáčku dělám na pizzu, ale i s těstovinami je výborná!
1
Ingredience:
  • Svazek chřestu
  • 100 ml smetany
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • Parmezán
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř na dochucení
1. Chřest omyjeme a zbavíme dřevnatých částí dole (ty mladé výhonky ani nemají, ty starší už ano) Není třeba loupat (pouze dole, jeli to už dřevité, ale lepší je ten kousek uříznout), nakrájíme na 2-3 cm špalíčky
2
2. Česnek oloupeme a prolisujeme, oboje mírně osmahneme na olivovém oleji a podusíme do měkka. Osolíme.
3
3. Přilijeme smetanu a prohřejeme, až vznikne omáčka. Dle chudi opepříme.
4
Raz – dva – tři a máme hotovo:-)