Sušenkové šílenství pokračuje, a tak jsem si vzpomněla na jeden úžasný recept a vytáhla je ze své historické kuchařky na zamaštěném starém papíru.
Bytem se line skvělá vůně a v puse mi křupou z trouby právě vytažené sušenky. Mňam!

Ingredience můžete vesměs sehnat v kvalitě BIO. U semínek naléhavě doporučuji také zkoumat zemi původu. Dýňová biosemínka z Číny totiž nejsou zrovna ekologickou výhrou (prodává je třeba Countrylife a já je zásadně nikdy nekupuju!), zvlášť když se ve stejné kvalitě dají koupit i česká.
V míse smíchejte suché suroviny:
  • 1 hrneček celozrnné pšeničné mouky
  • 3/4 hrnečku ovesných vloček – rozmixovaných
  • 1/4 hrnečku špaldových vloček – rozmixovaných
  • 1/2 hrnečku dýňových semíněk – rozmixovaných
  • 1/2 hrnečku slunečnicových semínek – rozmixovaných
  • 1/2 – 2/3 hrnečku lněných a sezamových semínek
  • 1/2 hrnečku třtinového cukru (Fair Trade kupuji od El Puente)
  • 1 lžička sody
Přidáme:
  • 2 lžíce medu
  • cca 12 dkg rozpuštěného másla nebo Hery
  • 1 vejce
  • 2 lžíce teplé vody
Smícháme v lepivé těsto (vařečkou).
Z těsta tvarujeme placičky a klademe na pečící papír na plechu.
Pečeme v předehřáté troubě přesně 15 minut na 180 stupňů celsia (160 s horkovzduchem).
Hrneček používám velikosti na kapučíno, množství vyjde cca na 2, 5 plechu.
Recept pochází od jedné mé známé ze sboru:-)