Nadýchané jogurtové těsto, vláčné, kyselé a šťavnaté meruňky a lahodná drobenka s krustičkou na vrch, toť dokonalá kombinace pro mlsný jazýček.
Zkoušela jsem už mraky různých receptů na koláče, buchty, dorty atp. Některé byly dobré, ale příprava byla neúměrná výsledku. Nyní jsem užasla nad receptem, který je prakticky instantní a výsledek je tak úžasný, že nad dobou přípravy jen žasnete.
Koláč jsem pekla včera večer, těsto připravíte šup-šup, nepotřebujete váhu, stačí jako odměrka kelímek od jogurtu, strčíte do trouby a než se osprchujete a vyčistíte zuby, koláč je hotový. Doporučuji však s čištěním zubů počkat až po ochutnání!:-)
Doba přípravy: asi 10 minut, pečení asi 20 minut
Z uvedeného množství uděláte jen takový malinký koláč – jsem doma tento týden sama, tak je to pro jednu osobu akorát:-)
Ingredience:
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek polohrubé mouky
  • 1/2 kelímku krupicového cukru (třeba ovoněného pravou vanilkou)
  • 1/2 kelímku rozpuštěného másla (lze použít i olej)
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 meruňkový kompot (slitý)
Na drobenku:
Přípravu netřeba popisovat – ingredience smícháme v těsto, rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy (malinké – průměr 22 cm), poklademe okamaným ovocem a posypeme užmoulanou žmolenkou. Pečeme na 180 stupňů (s horkovzduchem méně) cca 20 minut do zlatova.
Jsem si jistá, že bude výborná verze s jakýmkoliv kompotem a svatosvatě slibuji, že to určitě v nejbližší době vyzkouším:-)
Recept je z květnového Apetitu – ozkoušen a ještě vylepšen:-)