Rybízová sezona vrcholí. A rybíz je letos (alespoň u nás) velmi sladký. Z aromatického černého rybízu jsem vyrobila marmeládu, šlo to raz dva, připravovala jsem ho z celých kupiček a použila jsem želírovací cukr 2:1 a během 15 minut už byly skleničky vzhůru nohama:-)
Z červeného rybízu jem upekla výborný rybízový koláč se sněhem.
25
Jako základ se používá linecké těsto, které zpracujeme z 20 dkg másla, 35 dkg hladké mouky, 120 – 150 g cukru a 5 žloutků. Máslo musí mít pokojovou teplotu, vajíčka nesmí mít jinou teplotu než máslo – tzn. že je potřeba je vyndat z ledničky spolu s máslem.
26
Vyválíme ho na plech (klasický velký) buď na pečící papír nebo hrubou moukou vysypaný. Na okraji těsta si uděláme rantlík, aby nám později nevytekla rybízová hmota.
Těsto propícháme vidličkou a dáme péci do předehřáté trouby na 200 stupňů (v horkovzdušné méně). Pečeme krátce. Mezi tím si rychle připravíme rybízovou směs:
27
Ušlehámě 5 bílků, přidáme 25 dkg cukru moučky a do připraveného směsi zamícháme cca 1 kg rybízu (zbaveného stopek, nečistot a omytého – pavoučky při čištění nezabíjet, ale pouštět na zahrádku!). Vyndáme ještě neupečené těsto a potřeme směsí. Troubu ztlumíme na 150 stupňů a pečeme dalších 15 – 20 minut (sněhový povrch by měl být růžový a “pevný”.
28
Tipy: Na pečení používám hladkou bílou biomouku, ale dá se použít i celozrnná (dávala bych ji asi půl na půl), vajíčka používám nejlépe domácí, bio nebo alespoň z chovu na podestýlce. Nemáte-li možnost taková koupit, pak alespoň vybírejte ta česká. Biomáslo pordává např. řetězec Penny Market (většinou Ekomilk nebo Amálka),
Těsto na plech můžeme rozprostranit prsty a rukou nebo rozválet válečkem, který neustále mašlujeme olejem.
29
30