Moje první zkušenost se strojem Janome. Běžný šicí stroj, který v cenové třídě 6 – 7 tisíc nabízí regulaci přítlaku patky, velké množství strečových stehů, zajímavé patky v příslušenství, poctivé prošití i více vrstev softshellu a především naprosto skvělé šití úpletů.

Šicí stroje za rozumné ceny

Recenze stroje by se dala shrnout do 2 bodů:

+ Skvěle šije jak silné materiály, tak velmi pružný úplet, bez kroucení a bez kráčející patky!

– Nepraktický na obsluhu, stroj je co do obsluhy old style.

Záleží na vás, čemu dáte prioritu, ale je to především šicí stroj a to, jaké jsou výsledky šití, by mělo být hlavní. Na obsluhu si zvyknete, stále lepší trochu náročnější a zdlouhavější obsluha, když výsledky stojí za to, než stroj, který se úžasně ovládá, ale výsledky šití jsou průměrné. V tomto případě myslím zejména Innov-Is 15, který mne obsluhou naprosto nadchnul, ale chybí mu regulace přítlaku patky. Proto pružnou viskózu v obloučcích šije tak, že se ve výsledku kroutí. Tento stroj ji ušije na jedničku, uvidíte ve videu.

Silné a slabé stránky Janome 60507

+ Regulace přítlaku horní patky (tím pádem skvěle šije úplety, viskózu v obloučcích, našívání aplikací).

+ Na cenovou kategorii velké množství stehů (najdete zde stehy běžné, pružné – v opravdu četném zastoupení, ozdobné stehy a lemovací stehy).

+ Velká výbava příslušenství (nevím, zda mají úplně všechny stroje 60507, jako jsem já dostala z Unuodesign): běžná patka, patka na aplikace, knoflíkové patky, dvě patky na našívání ozdobných stuh a šňůrek, patka na našívání flitrů).

+ Overlockový pružný steh, který skvěle šije a i při šíři 5 mm je dostatečný na trička a bodýčka atp.

– V základní výbavě chybí overlocková patka.

– Ovládání stroje je zdlouhavé a knoflíky jdou trochu ztuha (ale možná se časem ochodí), na dvojcestnost stehů (černé/zelené) si musíte v ovládání trochu zvyknout. 

– Maximální šířka stehu 5 mm.

– U stretch stehů nejde regulovat jejich délka (pouze plus a mínus vyvážení stehů, což je obdoba délky stehu, ale není tam tak velký rozptyl).

– Knoflíková dírka není v jednom kroku (pro ty, kteří je budou často šít, je to nevýhoda).

– Při čištění nebo nastavování napětí spodní niti (šití dvojjehlou) je třeba odmontovat celou stehovou desku, abychom se dostali k pouzdru cívky, kde se tento úkon provádí, případně k čištění pod stehovou deskou (to je třeba provádět, pokud šijete z materiálů, které pouští prach a chlupy – wellsoft, froté, teplákovina, všehny materiály na sací části plenek atp.).

– Stroj nemá regulaci rychlosti šití (vhodné pro začátečníky, našívání aplikací a děti) – já osobně nevyužívám, rychlost ovládám sešlapem pedálu (to je o cviku).

– Stroj nemá volbu polohy jehly v látce (toto se hodí na našívání aplikací a všude tam, kde nadzvedáváte patku, otáčíte látkou a šijete dál – typicky rohy).

– Při navíjení spodní cívky se musí vycvaknout “manuální kolečko”, které ovládá pohyb jehly, pokud to neuděláte, stroj šije i s navlečenou jehlou naprázdno.

– U navíjení spodní cívky není “žiletka” na ořez, musíte mít v ruce nůžky.

Ač to vypadá, že záporů je hodně, tak pozitiva jsou tak důležitá, že všechna negativa u někoho, kdo nenašívá aplikace a nešije často dvojjehlou, strčí do kapsy.

Zdroj tabulky: Strima