Nejboblíbenější buchta našeho dětství. Kdykoliv se nás máma zeptala, co bychom chtěli upéct za buchtu, volali jsme s bráchou, že “pudinkáč”! Máma ho nepekla moc ráda, protože jeho chuť je tak lahodná a dokonale harmonická, že jsme pekáč byli schopni snís s bráchou napůl k snídani a na ni někdy ani nezbylo… Velmi ráda se k tomuto velmi starému receptu vracím, protože tak lahodnou a vyváženou chuť jen tak něco nemá…

Doba přípravy: 10 minut zadělání těsta, 1 hodina kynutí testa, 10 minut pečení, 15 minut poleva
Potřebujeme:
Na kynuté těsto:
  • 500 g hladké mouky (můžete použít i celozrnnou, těsto má pak takovou hrubší a sušší konzistenci)
  • 100 g cukru
  • 100 g změklého másla (nebo Herry) – Celkem levné BIO máslo koupíte třeba v Penny marketu
  • 50 g čerstvého droždí
  • mléko pokojové teploty
Na pudinkový krém:
Na polevu:
  • 125 g moučkového cukru
  • 45 g kakaa (používám Fair Trade od El Puente)
  • 2 – 3 vejce
  • trochu rumu nebo rumového aroma
  • 250 g kokosového tuku nebo Omegy
Příprava:
1. Připravte si kvásek (připravuji odděleně do hrnečku – droždí, asi 2 lžičky cukru, 2-3 lžičky mouky a teplé mléko). Počkejte, až vzejde.
2. Smíchejte všechny suroviny na těsto, vlijte kvásek a zadělejte kynuté těsto. Podle konzistence přilévejte mléko (použijete ho asi 2/3 malého hrnku). Těsto musí být vláčné, nepatlavé a jen trochu lepivé, nesmí být moc tuhé, aby dobře vykynulo.
3. Zpracované těsto nechte na teplém místě hodinu kynout.
4. Před koncem doby kynutí uvařte pudink.
5. Z těsta oddělte polovinu a vyválejte tak, aby těsto pokrývalo spodek pekáče plus asi 2 – 3 cm okraje směrem nahoru (“mistička na pudink”).
Trik: Odměřte si pečící papír a vyválejte těsto rovnou na něm, pak pouze přesuňte do pekáče a upravte okraje.
Pokud nepoužijte pečící papír, vymaštěte pekáč a vysypte jej.
6. Na vrstvu těsta nalijte rovnoměrně pudink.
7. Na pudink vložte druhou vrstvu rozváleného těsta.
Trik: Odměřte si papír přesně na “víčko” (druhou vrstvu těsta) a vyválejte na něm, pak těsto položte na pudink papírem nahoru. Když sedí druhá vrstva dobře na pudinku, tak papír opatrně oddělte.
8. Pečte na 180 stupňů, 160 s horkovzduchem do růžova – trvá to asi 10 minut.
9. Nechte vychladnout.
10. Připravte si polevu, u které je třeba dodržet důsledně postup:
A) Rozmíchejte do jemné kašičky prosátý cukr a kakao s vajíčky.
B) Nechte rozehřát tuk.
C) Rozehřátý tuk nechte 10 minut odstát. Pokud byste nalili směs do horkého tuku, poleva by se zdrcla!
D) Vmíchejte do tuku kašičku a promíchejte v hladkou “gelovitou” směs.
Pokud se kakaová hmota a tuk nechtějí spojit (po vyjmutí prstu nebo vařečky se odděluje od kakaové hmoty tuk), nechte ještě chvíli zchladnout a pak znovu promíchejte. Použít můžete též “mixovací nohu”.
11. Polevu natřete na buchtu. Nechte zchladnout.
Na řezy dělávám dvojnásobné množství kakaové polevy:-)