Proslulá klasika, kynuté vláčné těsto plněné pudinkovým smetanovým krémem a to vše posypané skořicovou krustičkou z drobenky. Zatím neznám člověka, který by si tuto lahůdku nezamiloval.
Hledání receptu na ten opravdu výtečný a uvěřitelný pražský koláč mi dalo trochu času, ale našla jsem na svých oblíbených stránkách Anny Leškové🙂 Trochu mi neseděly poměry ingrediencí, takže si sem zapisuju, co jsem vypozorovala, jak mě to vychází nejlépe:)
Příprava není složitá, určitě to zvládnete, jen začněte včas, neboť jednotlivé fáze musíte dělat postupně. Ale složité mi to nepřišlo:)

Ingredience:

Těsto:
  • 450 – 500g mouky (půl napůl hladkou a polohrubou)
  • 180 ml teplého mléka
  • 110 g změklého másla
  • 75 g cukru
  • 1 – 2 vejce
  • 3/4 kostičky čerstvého drožní (nebo 1,5 lžičky sušeného droždí)
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 žloutek (nebo i celé vajíčko) na potření
Žmolenka:
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g cukru
  • 60 g studeného másla
  • 1 – 2 lžičky skořice
Krém:
  • 400 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 60 g maizeny (nebo vanilkového pudinku, mě vyhovuje spíš spetanovější chuť jen s maizenou)
  • 200 g změklého másla
  • 130 ml šlehačky

Postup:

1. Připravte si kvásek z trochy teplého mléka, droždí, trošky cukru a mouky. Nechte vzejít.
2. Ze zbylých ingrediencí zadělejte těsto. V původním receptu bylo 300g mouky na 125ml mléka, ale těsto bylo hodně řídké, takž jsem vždycky dosypávala. Těsto má být prostě takové té klasické konzistence na kynutý koláč – měkké, pružné, lepivé jen trochu:)
3. Nechte kynout pod utěrkou na teplém místě 2 hodiny.
4. Z těsta utvořte koláče. Máte více možností. Buď dva velké, 3 takové střední nebo (pro mě ideálně) 6 malých (tak, aby se vešky 4 na plech). Udělejte nízké placičky (koláč hodně naběhne do výšly), položte na pečící papír na plech (já používám silikonový:) a nechte ještě 30 minut kynout.
5. Mezitím si utvořte krém. Vyšlehejte do pěny vajíčka + žloutek s polovinou cukru a škrobem. Svařte mléko s druhou polovinou cukru, do vroucího mléka vlijte vyšlehanou vaječnou směs a míchejte metličkou do zhoustnutí. Pozor, nesmí se vařit!!! Je to většinou hondě rychle husté – je z toho takový hodně hustý pudink, nebojte se ze začátku velkých sražených kusů, pokud budete během celého zahřívání pečlivě míchta, rozmíchají se dohladka:)
6. Odstavte a do hmoty zamíchejte polovinu másla. Nechte vychladnout (občas to míchnu:)
7. Vyšlehejte zbylé máslo do pěny a postupně k němu přidávejte “pudink”, až se vymíchá dohladka. Jemně nakonec zapracujte dotuha ušlehanou šlehačku.
8. Předehřejte troubu na 180 stupňů (s horkovzduchem může být i méně).
9. Připravte si žmolenku – ingredience spojte mezi prsty, to je nejlepší:)
10. Potřete koláče rozkvedlaným vajíčkem nebo žloutkem. Posypte žmolenkou a pečte cca 20 minut do zlatova (záleží na velikosti koláčů).
11. Vychladlé koláče rozřízněte podélně a naplňte krémem. Při odklápění si můžete pomoci třeba obracečkou:-) Dejte do chladu uležet.
12. No, a teď se ovládejte, abyste to nešli hned sníst, mě se to nepovede a jeden vždy padne za vlast ještě “za tepla”:-)
Zdroj receptu: