Švestková povidla jsou moje vášeň. Jím je dost často jen tak lžičkou. Kdekoliv se objeví při občerstvení povidlové koláčky nebo šátečky, nedokážu se ovládnout a jím je tak dlouho, dokud jsou:-)
Mezi mými oblíbenými recepty by tedy neměl chybět ani ten na klasické povidlové koláčky.
Ingredience na 2 plechy koláčků:
- 500 g hladké mouky
- 75 g másla nebo Hery
- 50 g cukru moučky
- 1/2 balíčku droždí
- 1vejce
- asi 1/4 l vlažného mléka
- špetka soli
- na žmolenku:
- 75 g hrubé mouky
- 50 g studeného másla z lednice
- 50 g cukru
- sklenice povidel
1. Připravíme si kvásek z droždí, trochu cukru, mouky a vlažného mléka.
2. V míse připravíme mezitím mouku promíchanou se špetkou soli. Přidáme rozpuštěné máslo, zbylý cukr a mléko.
3. V hrnečku rozkvedláme vajíčko, půlku vajíčka dáme do těsta a druhou si necháme na potírání koláčků.
4. Přidáme vzešlý kvásek a zpracujeme hlaďoučké těsto. Necháme hodinu kynout. Během hodiny několikrát prohněteme!
5. Předehřejeme troubu na 180 stupňů (s horkovzduchem méně) a připavíme si žmolenku.
6. Z těsta nakrájíme kousky, z nich vyválíme bochánky, které klademe na plech s pečícím papírem.
7. Bochánky rozplácneme na koláčky (třeba skleničkou, nebo prsty vytvatujeme koláčky).
8. Plníme povidly a sypeme žmolenkou. Pečeme dozlatova.
9. Přežereme se ještě horkými koláčky a pak se v koutku kroutíme bolestí:-D