Pohanka je zázračná rostlina, která obsahuje velké množství minerálů, vitaminů a vlákniny. Více si o ní můžete přečíst zde. Obsahuje také rutin (vitamin P), ten je důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn.
Na vaření je trochu náročnější, musí se předem namáčet (myšleno pro děti). Vařím ji z celých zrn (vyloupaných, samozřejmě:) – tzv. kroupy. Lámanku jsem zkoušela, ale ta se mi nevařila dobře a navíc mi šla blbě rozmixovat.
Pohanku si předem namočíme – přes noc nebo stačí na dvě hodiny. Dobře ji propláchneme. Díky namočení krásně změkne slupka, která je jinak tuhá a nejde rozmixovat a malá miminka dráždí v hrdélku:-)
Zalijeme ji vodou – ideálně tak, abychom ji vyvařili a nemuseli slévat (protože s vodou se sleje i rutin). Nicméně já jsem talent na připalování, takže radši slévám než drhnu hrnec od uhlí:) Vaří se aci půl hodiny, do měkka. Pak se rozmixuje nebo rozšmelcuje a přidá se třeba ovoce, nebo se zjemní mlékem (MM nebo UM) nebo pro srarší děti (od ukončeného osmého měsíce) třeba s javorovým sirupem. Výborná je s jablkem nebo hruškou.
Jasmínka je alergická na čerstvá jablka, takže je vařím a přidávám do nich od poloviny devátého měsíce špetičku skořice:)
Pro všechny případy, kdy přijdu z nějakého výletu domů pozdě a nestíhám namáčet a nebo i cokoliv uvařit, protože mám v šátku hladové dítě, tak jsem včera koupila pohankovou instantní kaši, a jak jsem byla ráda dnes, že ji doma mám!:-) Ta se rozmíchá s mlékem (UM nebo odstříkané) a je výborná, hlaďoučká:) Mňam! Jen ta cena! Ale to je cena za rychlou přípravu, která je někdy prostě potřeba…