Recept, který jsem dostala od kolegyně přezdíváme pracovně “perníčky zaměstnané ženy”. Jeho příprava totiž spočívá v rozválení perníkového těsta, pokladení sušeným ovocem, zarolování, upečení a pak prostě už jen během svátků krájení “štrúdlu” na úhledná kolečka. Příprava není složitá, chuť je báječně svěží, cukroví je žravé a navíc krásně vypadá…
Den dopředu si zpracujeme těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru Fair Trade (např. El Puente), příp. cukru krupice
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 1/2 prášku do perníku
- můžeme přidat ještě perníkové koření (badyán, hřebíček, zázvor, …) dle chuti.
- trošku vody
Na vále zpracujte hutné těsto. Dělávám to tak, že nejprve propracuji trochu patlavější těsto (pozor na vodu, stačí ji opravdu krapet – začněte např. s 1 – 2 lžícemi vody) a když je propracované, přidávám ještě mouku, až zpracuji nelepivé, hodně tuhé těsto. Bylo-li by těsto moc mokré, v troubě by se perník úplně roztekl (rozplácl).
Těsto zabalte do igelitu a nechte v lednici přes minimálně přes noc odležet.
Vyndejte z lednice a nechte chvíli povolit (jinak se rozválené těsto bude lámat). Když je těsto pružné, vyválejte placku 15 cm širokou a dlouhou podle plechu. (K válení používám 2 igelitové fólie, mezi kterými se těsto krásně rozválí).
Placku pomažte švestkovými povidly. Poklaďte sušeným ovocem, ořechy a mandlemi (sušené švestky, datle, fíky, meruňky atp.) Nechte si ccca 4 – 5 cm místo u jednoho okraje placky. Pak zarulujte tak, aby roláda byla krásně kulatá. “Rantl” bez ovoce přimáčněte k roládě a spárem položte na plech vyložený pečícím papírem. Zvrchu potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v horkovzdušné troubě na 180 stupňů do růžova. Je normální, že se perník trochu rozteče, pozorováním jsem zjistila, že čím tužší těsto, tím méně se rozteče.
Krájejte postupně na plátky.