Nejsem vegetariánka, ne:) Maso jím málo často, ale celkem ráda. Maso kupuju méně často, jedna poroto, že si myslím, že ho člověk denně nepotřebuje, a jednak proto, že chci kupovat maso v biokvalitě, a takto si to mohu dovolit.
Mám ráda třeba guláš, svíčkovou a jiná klasická jídla. Jsem v těchto jídlech tak trochu zatím začátečník, i když mě manžel chválí:) Moje masitá jídla jsou vždy obdařena zeleninou navíc, nějak bez ní už neumím asi vařit:)
Na přání – pro Lucku:-D – přikládám tedy recept na jídlo s masem:)
Tenhle recept na guláš patří k těm nejjednodušším, některými je zatracován jako nepravý a falešný, který dělají jen nešikové, ale nám s manželem chutná nejlépe. Máme totiž rádi všechno, co se dá v troubě upéct:)
Ingredience:
- 0,5 kg hovězího masa vhodného na guláš (v biokvalitě prodává např. Billa nebo prodejny zdravé výživy)
- 1 l hovězího vývaru (buď vlastního, nebo z kostky – dá se sehnat i v biokvalitě, např. v DM drogerii, nebo výborný je ve skle tekutý z Marks & Spencer)
- 2 – 3 velké červené papriky
- 3 lžíce škrobu (bramborového nebo kukuřičného) rozmíchané ve troše studené vody
- 3 větší cibule, nakrájené na osminky
- 5 stroužků česneku, oloupaného (český se dá sehnat na farmářských trzích, u dobrých zelinářů a v biopotravinách seženete i český v kvalitě bio!)
- 4 – 5 lžiček kvalitní mleté sušené papriky
- lžička majoránky
- lžička drceného kmínu
- trochu chilli nebo jedna chillipaprička
- sůl a pepř na dotažení
1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů (s horkovzduchem méně).
2. Připravte si bujon. Papriky nakrájejte na nudličky, maso na kostky.
3. Dejte do pekáčku (já vykládám silikonovým pečícím papírem), přidejte všechny suroviny i koření, zamíchejte, přilijte škrob a hovězí vývar.
4. Dejte do předehřáté trouby, přiklopte víkem nebo plechem (v původním receptu byl alobal, ale to mi přijde moc neekologické, musí se pak vyhodit, plech poslouží skvěle) a pečte 1,5 hodiny – 2 hodiny BEZ MÍCHÁNÍ!