Kombinace hořká čokoláda – vlašské ořechy – skořice patří mezi ty (pro mne) extatické (vyrovnají se jí pouze jahody se šlehačkou a svíčková s brusinkami). Vlašských ořechů se letos urodilo slušné množství, tak je na čase experimentovat.
Základem mi byl recept na biosušenky od Hanky Zemanové, který na internetu uveřejnila Trikolka.
Nasypeme do misky suché ingredience (ideálně samozřejmě v kvalitě BIO, jinak by to nebyly žádné BIOsušenky – ale samozřejmě i nebio budou moc dobré ):
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 30 g špaldových vloček
  • 70 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • cca 70 g na malé kousky nalámaných jader vlašských ořechů
  • 50 – 60 g na malé kousky nasekané hořké čokolády s min. 70% kakaa (v kvalitě Fair Trade)
  • 1,5 lžičky skořice (bio koupíte od firmy Sonnentor)
  • cca 3/4 lžičky až lžičku vinného kamene (lze nahradit polovičním množstvím prášku do pečiva)
  • špetku soli
Vše dobře promícháme, pak přidáme:
  • 70 g změklého (ne rozteklého!) másla
  • 4 polévkové lžíce medu
Necháme asi 15 minut odležet. Mezitím si připravíme plech s pečícím papírem a můžeme rozehřát troubu na 180 stupňů celsia (horkovzdušnou na 160).
Z hmoty (zdá se na první pohled sypká) tvarujeme kuličky (musíme těsto pořádně “přimáčknout”) nebo hrudky a klademe na pečící papír (moc nenabydou ani se neroztečou).
Pečeme přesně 15 minut.
Tato dávka je cca na 1,5 – 2 plechy. Sušenky jsou žravé a mizí hned:-)
Určitě budu zkoušet další sušenky a přidám další zajímavé recepty.