Pokušení v podobě čokoládového dortu, jehož krém má základ ve mousse. Jednoduchý, rychlý, nepečený, nedietní:D
S přicházejícím podzimem mne přepadla opět chuť na čokoládové dezerty…
Poslední maliny ze zahrádky dort krásně osvěží. Skvělé na osvěžené dortu budou i višně, borůvky a další podobné ovoce.

Ingredience:

Korpus:
  • 100 g mletých mandlí,
  • 100 g čokoládových sušenek (použila jsem Bebe Dobré ráno – 2 balíčky)
  • 1 lžíci kakaa,
  • 3 lžičky třtinového cukru,
  • 1 lžíci rumu,
  • 50 g rozehřátého másla,
  • 50 g čokolády na vaření
Krém:
  • 200 g kvalitní (70%) čokolády,
  • 30 g másla,
  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • 3 žloutky,
  • 250 ml vyšlehané šlehačky,
  • ovoce na ozdobu
Postup:
1. Rozmixujeme nebo rozdrtíme sušenky (nemělo by to být úplně na prášek!).
2. Smícháme sušenky s mandlemi, kakaem a cukrem.
3. Ve vodní lázni rozehřejte máslo spolu s čokoládou. Já používám drze mikrovlnku…
4. Čokoládovou směs mícháme do hladka a přidáme lžíci rumu. Necháme cca 3 minuty schladit, poté nalijeme k rozmixované sušenkové směsi.
5. Promícháme, až vznikne hmota, která se trochu lepí a po stlačení drží pohromadě (pokud se to moc drobí, přidáme maličko rozpuštěného másla).
6. Hmotu vymačkáme v klasické dortové formě a necháme v lednici zchladnout (nebo krátce v mrazáku).
7. Mezi tím si připravíme krém. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a smetanou. Musí se vše hezky spojit do krémové hmoty (viz foto)-
8. Horkou směs odstavíme a ručním šlehačem do ní postupně zašleháme žloutky. Zchladíme na pokojovou teplotu.
9. Vmícháme ušlehanou šlehačku. Naneseme na vychladlý korpus.
10. Poklademe ovocem a necháme zchladit v ledničce.
11. Krájíme nožem předem nahřátým v horké vodě.
Zdroj receptu.