Recept vytahuji ze své staré, zapatlané a zažloutlé kuchařky, kde už je tak olepený, že přestává být čitelný. Abych jej tedy nemusela pokaždé hledat a luštit, vpisuji do svého zápisníčku, i když přísně vzato není až tak “eko”. Přijdou do něj totiž sušené datle. Nicméně jeho chuť je tak neodolatelná, že jej čas od času upeču:-)
Postup přípravy:
1. Pokrájíme 300 g sušených datlí, vložíme do mystičky, přidáme 2 lžičky jedlé sody, zalijeme 2 hrnky vroucí vody, promícháme a necháme stát.
2. Smícháme 300 – 350 g cukru (čím více třtinového, tím lepší chuť:-), 240 g změklého másla, 1 našlehané vejce, 1 lžíci vanilkového cukru (nebo 2 lžičky vanilkové příchutě – tu opravdovou z tobolek vanilky seženete v Marc and Spancer), 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 100 g sekaných vlašských ořechů. Vše utřeme a přidáme směs s datlí.
3. Pečeme v troubě na 180 stupňů celsia (s horkovzduchem méně).
4. Na vychladlý koláč natřeme polevu:
200 g třtinového cukru Demerara – typický svými velkými krystaly (ale může být i cukr krystal), 100 g másla a 4 lžíce smetany ke šlehání přivedeme k varu a vaříme (na mírném ohni) 3 minuty. Pak odstavíme a horké natřeme. Posypeme nalámanými vlašskými ořechy.