Oblíbené nepečené cukroví. Nejoblíbenější mého manžela.
Božská kombinace mandlového marcipánu, nugátu a čokolády. Efektní, ale celkem pracné…
Trvalo pár let, než jsem se dopracovala k téhle variantě. Ale třeba ještě udělám další změny, kdo ví:)
1. Nejprve si připravíme marcipán. Budeme potřebovat cca 300 g jemně mletých mandlí. Mandle zalijeme asi 1 lžičkou mandlové esence. Přidáme 200 g prosátého moučkového cukru a 1 bílek. Zpracujeme na marcipán. Nesmí být mňachťavý, moc lepivý, ale nesmí být ani drobivý a suchý. Zkusmo vytvarujte kulicku a pokud se nelepí na ruce a je hezky hladá a těsto nepraská, máte konzistenci tak, jak má být. Je-li těsto suché, přidejte ještě trošičku bílku, je-li moc mokré, přidejte cukr.
2. Hotový marcipán nechte rozležet a ztuhnout v ledničce.
1
3. Na vnitřek koulí se mi nejvíce osvědčil vážený nugát. Lze sehnat v lepších cukrárnách a nebo v čokoládovně. Budete potřebovat asi 100 – 120 g. Nakrájejte si nugát na kousky, které pak budete obalovat marcipánem.
4. Nugátové kousky obalte marcipánem a vytvarujte v dlaních kuličky.
5. Nechte trochu zaschnout. Mezi tím si připravte polevu.
6. Testovala jsem více možností, ale nejlepší je nakonec ta kupovaná předpřipravená poleva v sáčku (tmavá), kterou staří ponořit do kastrůlku s vařící vodou a je za 5 minut tekutá. Plevu vylijte do mističky, kterou postavte do vodní lázně, poleva totiž rychle tuhne. Což je naopak její přednost – doma dělané polevy byly moc tekuté a z kuliček ztekly a marcipán prosvítal. Kupovaná poleva krásně na kuličkách drží a rychle schne. Kuličku vždy napíchnu na párátko, vyválím v polevě, přenesu na podložku a druhým párátkem opatrně sundám. Zbydou tam pak dírky od vpichu párátka, což sice není esteticky dokonalé, ale já to neřeším:D
7. Necháme ztuhnout v chladu.
Z uvedeného množství vyrobíte cca 60 koulí o průměru cca 3 cm.
2
3