Líbí se mi tmavé perníčky, ale nemám ráda přibarvování kakaem. Přirozenou tmavou barvu dává perníčkům melasa. Moc její chuť nemusím, tak jsem zvolila pouze náhradu cukru za třtinový cukr s vysokým podílem melasy. Perníčky sice nejsou nejtmavší, ale jde to:) Na chuť výborné, hned měkké.
Příští rok zkusím ještě perníky z žitné mouky, zatím jsem nepekla.
Zaděláme těsto ze 350 g hladké špaldové celozrnné mouky, 150 g tmavého jemného třtinového cukru (mám vyzkoušený ten z El Puente v modré krabici), 70 g másla, 2 vejce, půl lžičky sody, 1 lžíci koření do perníku (nebo namíchat směs dle chuti), 3 lžíce medu (tekutého nebo rozehřátého), rozšlehané vejce na potírání
Těsto je hodně měkké, konzistence skoro jako třené. Po vypracování zabalte do folie a nechte přes noc ztuhnout.
Při vyvalování je třeba hodně podsypávat moukou, jinak se těsto lepí. Já vyvalovala mezi dvěma igelity a ještě jsem hodně podsypávala.
Perníčky jsou moc dobré a měkkoučké.
Na zdobící polevu použijete klasicky trošku bílku, prosátý cukr moučka a zakápnout citronem. Konzitenci si vyzkoušejte, nesmí být moc tekutá, aby z perníčků nestékala. Já zrobím igeliťákem s odstřiženou špičkou. Jasmínka měla polevu z tubičky:)
1
2
3