Můj manžel je milovníkem kokosek, ale také svých zubů. Můj první dávný pokus o kokosky dopadl katastrofálně – kokosky byly tvrdé jako kámen a nedaly se téměř ukousnout. A to jsem je nepřipekla a udělala přesně podle receptu. Jsou tací, co mají rádi křupavé kokosky, nicméně kdo má trošku křehčí zuby, má rád křehčí kokosky:-)
Tyhle kokosky jsou měkkoučké díky troše tvarohu v těstě.

Postup:
1. Ušlehejte 8 bílků (ideálně z domácích vajíček) se 2 špetkami soli do polotuha (špičky vynořených metliček se ohábají dolů)
2. Přisypte 300 g vanilkou ovoněného cukru (nebo kombinaci vanilkového a normální krupice) a vyšlehejte lesklý tuhý sníh.
3. Opatrně vmíchejte 140 g měkkého tvarohu (použila jsem tučný) a 400 strouhaného kokosu (Fair Trade nebo Hand in hand) – pokud budete mít bílky z velkých vajec, bude možná potřeba trochu kokosu přidat (já už neměla, tak jsou moje kokosky na obrázku placatější než jindy).
4. Z nadýchané hmoty dvěma lžičkami tvarujte malé hrudky, které dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Při pečené se trošku roztečou. (Kokosky netvarujte cukrářským sáčkem!)
5. Pečte v předehřáté troubě na 130 stupňů z horkovzduchem (150 bez) 15 minut – do zlatova.
Z uvedeného množství uděláte něco přes 4 plechy kokosek.
Recept je inspirován kokoskami od paní Soni Vránové z časopisu Apetit 12/2006.