Včera jsem viděla v obchodě takovou pěknou vepřovou panenku, tak jsem ji prostě koupila. Doma jsem pak googlila douho nějaký použitelný recept, všude byly divné ingredicence jako jablka, dýně, skořice, zázvor a nebo byly pro venkovní grilování. Nakonec jsem jeden úplně jednoduchý objevila a musím si ho zapsat, protože nám moc chutnalo.

Ingredience:
  • vepřová panenka (500 – 750 g podle počtu strávníků)
  • 3 velká rajčata
  • 300 – 400 ml smetany na šlehání
  • bazalka (čerstvá, ale i sušená lze)
  • sušená rajčata, bazalkové pesto (nemusí být)
  • čerstvě mletý pepř, sůl
  • olivový olej
Postup:
1. Panenku nakrájíme na medailonky a jemně naklepeme, vetřeme sůl a čerstvě pomletý pepř podle chuti.
2. Restujeme do zlatova na olivovém oleji. Vyjmeme.
3. Do té samé pánve do výpečku vložíme na kolečna nakrájená rajčata, která můžeme jemně nasolit. Restujeme z obou stran, aby trochu povolila a získala šmak:) Vyjmeme.
4. Pánev na chvilku odstavíme, pak do ní nalijeme smetanu, přihodíme nasekanou čerstvou bazalku, osolíme dle chuti. Lze přidat ještě nasekaná sušená rajčata v olivovém oleji neb bazalkové pesto, nebo rajčatové pesto a nebo taky nic:)
5. Omáčku lehce povaříme.
6. Na talíř servírujeme plátky panenky, rajčat a přelijeme omáčkou.
7. Ideální příloha jsou vařené nebo restované brambory.