Letos jsem zkoušela obměnu na marokánky, které mám moc ráda, ale nemám v nich ráda kandované ovoce a kandovanou kůru, respektive mě to přijde zbytečné tam dávat kandované ovoce, když mám plnou spíž vlastního sušeného ovoce.

Recept jsem zkoušela ve více obměnách.
Na dva plechy marokánek:
250 g kokosové smetany (koupila jsem plechovku kokosového mléka a vybrala to hutnější mastnější shora, vodu jsem v plechovce nechala pro jiné použití), určitě ale příště zkusím i z vlastní kokosové smetany (mixovaný kokos v poměru 1:1,5 s vodou). Případně lze použít cokoliv jiného – klasickou smetanu nebo i mléko (pak je ale třeba dát více mouky).
50 g celozrnné hladké špaldové mouky (míchala jsem i napůl s kokosovou, ale marokánky nebyly úplně konpaktní, takové skoro rozpadávací, ale naštěstí nakonec drží pohromadě:)
20 – 40 g kokosového tuku (ke kokosové smetaně je 40 g moc, protože je hodně tučná a marokánky pak dost mastné, takže stačí 20g, k obyčejnému mléku nebo domácímu kokosovému mléku bych dala 30 – 40 g). Samozřejmě jde použít i máslo nebo jiný váš oblíbený tuk
cca 130 g sušeného ovoce, oříšků a semínek (lze zapracovat úplně cokoliv, já dávala vlastní meruňky, švestky, jablka a černé třešně, kupované slazené brusinky, pekanové a vlašské ořechy, mandle, lněné a dýňové semínko)
Med na doslazení (lze použít i javorový nebo datlový sirup, třtinový cukr, kokosový cukr, třtinovou šťávu, cokoliv…)
Postup:
Nejprve si z mouky a smetany uděláme kaši, do ní necháme rozpustit tuk a vymícháme v hladkou kaši. Krátce povaříme a přidáme ovoce a oříšky. Nakonec jsem dosladila medem dle chuti – do této dávky jsem dávala 2 lžíce tmavého medu.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 s horkovzduchem asi 10 – 20 minut, záleží na troubě.
Lze samozřejmě máčet do polevy, ale mě to přijde už zbytečné, chutnají mi tak, jak jsou. Případně lze polévat rozpuštěnými karobovými bombony.
Už jsem jich dost snědla, takže jsem dělala další dávku:-D