Na Vánoce dělám jen 3 nebo 4 druhy pečeného cukroví, více mám ráda prostě to nepečené… Marcipánky jsou však jednoduché, rychlé a velmi žravé. Recept patří k těm opatrovaným rodinným.
Těsto:
  • 90 g změklého másla
  • 175 g hladké mouky
  • 175 g cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 1 žloutek + kousek (cca 1/2 bílku – aby se marcipánky nelámaly)
  • 1 – 2 lžičky skořice
  • můžeme přidat též špetku mletého hřebíčku nebo badyánu – dle chuti

22

Utřeme vajíčka s cukrem a máslem. Přidáme suché suroviny a vypracujeme těsto, které necháme minimálně hodinu odpočívat v chladu.
Vyválíme a vykrajujeme různé tvary, potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem (tím, co nám zbyde) a doprostřed dáme kus jádra vlašského ořechu. Pečeme na 180 stupňů (160 s horkovzduchem) asi 7 minut:-)
Po vanilkových rohlíčcích mé nejoblíbenější vánoční cukroví!