Kombinace křehkého mandlového těsta, kyselé náplně z rabrbory a sladké sněhové čepičky je výtečná. Poprvé jsem tuto dobrotu ochutnala v Německu u jedné známé – vyhlášené kuchařky a cukrářky. Vzala jsem si recept a včera v noci jsem se konečně dostala k vyzkoušení. Recept vypadá složitě, ale náročné to není. Má to více kroků, ale jednoduchých:)
Ingredience:
Vyndáme si předem z ledničky, aby měly stejnou teplotu.
Mandlové těsto:
  • 250 g hladké mouky,
  • 190 g cukru,
  • 125 g mletých mandlí,
  • 190 g másla,
  • 2 žloutky,
  • 1 vanilkový cukr.
Náplň:
  • 750 g reveně pokrájené na kousky (asi 3 cm) a osušené,
  • trocha cukru,
Vajíčková náplň:
  • 2 vajíčka,
  • 75 g cukru,
  • 1/8 litru šlehačky,
  • trocha vanilkového cukru (asi 1/4 – 1/2 sáčku)
Sněhová čepička:
  • 2-3 bílky,
  • 75 – 100 g cukru (na 1 bílek cca 50 g cukru)
Postup:
1. Zpracujeme třené mandlové těsto – utřeme máslo s cukrem do pěny. Přidáme žloutky. Zapracujeme mouku a mleté mandle.
2. Těsto dáme do klasické dortové formy – na dno a po stranách. Pečeme při cca 180 stupních – ale tak, aby se povrch pouze zpevnil, ale těsto nebylo ještě upečené! (Mě těsto při pečení ze stěn spadlo, ale i tak to bylo OK.)
3. Na předpečený korups dáme pokrájenou a osušenou rebarboru a posypeme trochou cukru. Dáme do trouby ohřát.
4. Připravíme si ze všech ingrediencí “vajíčkovou náplň” a zalijeme jí ohřátou rebarboru v korpusu a pečeme na 180 stupňů, až je náplň pevná (poznáme špejlí uprostřed).
5. Vyšleháme sníh z bílků a cukru. Cukrářskou stříkačkou nebo igelitovým pytlíkem s ustřiženým rohem naaranžujeme nahoru na dort a pečeme pouze při 150 stupních dokud sníh nezatuhne – pozor rád se připaluje – je ho potřeba hlídat!!!
1
2
3